Евробарометър: България и Гърция са най-несъгласни с подкрепата на ЕС за Украйна

2919
Евробарометър: България и Гърция са най-несъгласни с подкрепата на ЕС за Украйна
Снимка: Getty Images

България и Гърция са страните членки на ЕС, чиито граждани са най-несъгласни с подкрепата на Европейския съюз за Украйна. Едва 48% от хората в двете балкански държави одобряват помощта за Киев в контекста на агресивната война на Владимир Путин.

Това показва проучване на Евробарометър от есента на 2022 г., чиито резултати бяха публикувани днес от пресцентъра на Европейския парламент. То е проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г. и според данните 74% от гражданите на ЕС одобряват помощта за Украйна след инвазията на Русия. Най-високи стойности са отчетени в Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%).

Съветът на ЕС реши: Отпуска още 2 млрд. евро за оръжия за Украйна

Съветът на ЕС постигна съгласие да увеличи с 2 млрд. евро средствата във фонда за отбрана - Европейския механизъм за мир, използван за ...

Десет месеца след началото на войната подкрепата за конкретните мерки, предприети от ЕС – под формата на санкции срещу руското правителство или финансова, военна и хуманитарна подкрепа за Украйна – се запазва на същото високо равнище от 73%. Евробарометър отчита, че за България този процент е 49%.

Проучването потвърждава твърдия ангажимент на европейските граждани не само да подкрепят Киев, но и ценностите, върху които се гради Европейският съюз. В отговор на въпроса кои ценности следва да защитава приоритетно Европейският парламент, респондентите посочват най-често демокрацията (36%), защитата на правата на човека в ЕС и по света (29%) и свободата на словото и мисълта (28%). Гражданите искат тези основополагащи ценности на ЕС да бъдат отстоявани в блока и извън него. Те се защитават ежедневно от украинската страна след непровокираната и необоснована инвазия на руските войски, отчитат авторите на изследването.

В България гражданите посочват върховeнството на закона и свободата на движение като приоритетни.

Гражданите също така ясно усещат въздействието на руската война в Украйна. Поради инвазията и последиците от нея близо две трети от хората в ЕС смятат, че животът им ще се промени (65%). Това е с 4 процентни пункта повече в сравнение с периода април – май 2022 г. – т.е. непосредствено след началото на войната.

Въпреки Унгария - ЕС одобри 18 млрд. евро в помощ на Украйна

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие по законодателен пакет, който ще даде възможност на блока да подпомогне финансово Украйна...

72% от респондентите в ЕС смятат, че страната им е спечелила от членството в блока. За България процентът пак е по-нисък – 60 на сто. Запитани защо мислят така, хората най-често се позовават на приноса на ЕС за поддържането на мира и укрепването на сигурността (36%). Най-голямо увеличение по проценти относно този въпрос се наблюдава в Латвия, Литва, Естония, Нидерландия, Малта и Полша. Сред другите посочени причини се открояват ползите от сътрудничеството между държавите от ЕС (35%) и приносът на блока за икономическия растеж на съответната страна (30 на сто).

„Руската агресия причини ужасни човешки страдания и масово унищожение. Смелостта и издръжливостта на украинците в лицето на терора са впечатляващи. Европейската солидарност и единство са най-добрият отговор и подкрепа, които можем да дадем като Европейски съюз. Украинците могат да разчитат на непоколебимата подкрепа на Европейския парламент“, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Проучването на Евробарометър за есента на 2022 г. беше осъществено за Европейския парламент от Kantar между 12 октомври и 7 ноември във всички 27 държави членки на ЕС. То е проведено лице в лице (CAVI в Чехия и Дания), като са реализирани 26 443 интервюта. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка, добавят от пресслужбата на ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа