Евродепутат се оказа агент на Русия - години наред изнасяла информация към ФСБ

3909
Евродепутат се оказа агент на Русия - години наред изнасяла информация към ФСБ
Снимка: Facebook.com/Tatjana Zdanoka

Латвийският евродепутат Татяна Жданока беше уличена като руски агент. Тя е доверено лице на руското разузнаване поне от 2005 г., разкри руската разследваща медия The Insider, работеща в сътрудничество с новинарския сайт Delfi Estonia, латвийския център за разследваща журналистика Re:Baltica и шведския вестник Expressen.

Каква е била ролята ѝ в пропагандната машина на Кремъл?

Изданията разкриха изтекли имейли между 73-годишната Жданока и двамата руски служители, с които тя е била в постоянна комуникация. Те включват подробни доклади на евродепутата до нейните ръководители, в които тя описва работата си като европейски законодател. Официалните ѝ задължения, на практика, са били свързани с насърчаването на прокремълските настроения в родния ѝ балтийски регион.

Още: Русия се вбеси на Латвия заради културния център "Дом на Москва"

Друга кореспонденция показва организиране на срещи между Жданока и нейния руски ръководител на четири очи - в Москва или Брюксел, както и искания за финансиране от руски източници, за да се подпомогне политическата ѝ дейност в Латвия и Европейския парламент. Поне веднъж тя е искала пари за организиране на митинг в чест на победата на Червената армия във Втората световна война.

В отговор до The Insider Жданока отвръща на разкритията доста уклончиво: "Не мога да считам този текст за въпроси, зададени към мен, защото се основава на информация, с която уж разполагате, а по дефиниция не би трябвало да разполагате с нея".

Връзки с ФСБ

Медията обаче потвърждава, че двамата документирани ръководители на латвийския евродепутат са били служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) - агенцията, която е наследник на КГБ от съветската епоха.

Според имейлите първият служител е ветеран от ФСБ от централното управление в Санкт Петербург - става дума за 74-годишния Дмитрий Гладей, който е ръководил случая на Жданока приблизително от 2004 до 2013 г. След 2013 г. тя е в редовен контакт със Сергей Белтюков, оперативен работник на ФСБ от 1993 г.

Още: Латвия предава на Украйна самолети Tarragon, дронове и артилерийски боеприпаси

Снимка: iStock

Жданока заявява още в отговора си, че се е срещала с "хиляди хора" и не можела да си спомни за никого на име Белтюков, което може би се дължи на факта, че той е общувал с нея, използвайки прикриващото име "Сергей Красин". На въпрос дали може да потвърди, че познава някого с това име, или се е срещала с него лично, още няма отговор. 

Жданока обаче потвърждава, че познава Гладей от десетилетия, като са се запознали "в началото на 70-те години на миналия век в туристическа база в Северен Кавказ, където са се учили да карат ски". Тя обаче отрича да е знаела, че мъжът е руски шпионин. "Мога да свидетелствам, че единствените хора, с които съм седяла на една маса и със сигурното знание, че са или са били руски офицери от ФСБ, са Владимир Путин и Сергей Наришкин", казва Жданока. Наришкин е настоящият директор на руската Служба за външно разузнаване (СВР), наследник на Първо главно управление на КГБ.

Въпреки твърдението на Жданока, че не е знаела за работата на Гладей, в изтеклите ѝ имейли се вижда, че тя се извинява за това, че не е изпратила обещаната информация от Страсбург. Освен това е организирала изслушвания в Европейския парламент относно протестите в естонската столица Талин във връзка с преместването на паметник на съветски войник.

Тя също така е помогнала на друг служител на ФСБ да получи шенгенска виза за посещение на Европейския парламент - седмици след анексирането на Крим.

Още: Латвия увеличава четворно броя на украинските военни, които ще обучи до края на 2023 г.

В ЕП са подозирали Жданока

До април 2022 г. Жданока беше част от Зелените/Европейски свободен алианс в Европарламента. Зам.-ръководителят на групата Алис Бах Кунке, бивш министър на културата и демокрацията на Швеция, заяви, че новината за шпионажа на Жданока я е поразила като "ужасна, но неизненадваща". "В края на краищата, ние получаваме постоянни доклади в Европейския парламент, като парламентаристи. А и аз знам, тъй като бях министър в правителството на Швеция, за това как работят агентите на Русия и Путин и че те имат мрежи навсякъде", добавя Кунке.

Според The Insider Татяна Жданока е служила като "международен наблюдател" на референдума на Москва през 2014 г., който проправи пътя към анексирането на Крим въпреки международното осъждане на този ход. Пътувала е до Сирия, за да се срещне със съюзения с Русия президент Башар Асад, и е гласувала против резолюцията на ЕС, осъждаща нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

В партията на Жданока в ЕП явно са знаели какви неща крои тя. Германският политик и бивш евродепутат Ребека Хармс, която беше председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс в ЕП от 2010 г. до 2016 г., заяви: "Един от истинските ми провали като съпредседател на Зелените беше, че не успях да убедя депутатите, че очевидната подкрепа на Жданока за Путин и Башар Асад е напълно неприемлива за член на фракцията на Зелените/ЕСА. В този случай моята група не вярваше на мен и моята "русофобия", а вярваше повече на член на партия, финансирана от Путин, на евродепутат, който отново и отново подкрепяше диктатори, военни престъпления и престъпления срещу международното право".

Още: Путин май отправи явна и тежка заплаха към Латвия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа