Евродепутати: Механизмът за арбитражен съд в ТПТИ защитава еврокомпаниите

10921
Евродепутати: Механизмът за арбитражен съд в ТПТИ защитава еврокомпаниите
Снимка: Actualno.com

Механизмът за разрешаване на спорове инвеститор-държава (Investor-state dispute settlement, ISDS) е важен за европейските компании и ще защитава интереса им в САЩ. Това каза чешкият евродепутат Дита Чаранзова от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) пред Actualno.com след публично изслушване в Европейския парламент относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Тя посочи, че с механизма европейските фирми ще имат възможността да се защитят от съдебната система на САЩ.

Евродепутатите ни убедени: ТПТИ ще премахне визовия режим за САЩ

С приемането на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз визовият режим за бълг...

"Aмериканските съдилища не отговарят на европейските стандарти. Те не защитават интереса на чуждестранните инвеститори. Този механизъм е и в интерес на европейските инвеститори на американска територия", коментира казуса с ISDS евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев по време на среща с български журналисти.

ISDS е механизъм, който дава правото на инвеститор да използва процедура по уреждане на спорове в арбитражен съд, за да защити своя интерес. Процедурата е типична при сключването на двустранни търговски споразумения и се използва както от САЩ, така и от Европейския съюз. Механизмът е заложен в ТПТИ и предизвика доста критики от страна на неправителствени организации, както и голяма част от депутатите в Европейския парламент. По думите на Иво Христов от Сдружение "Солидарна България" ISDS ще развърже ръцете на корпорациите да съдят държавата по разтегливи формулировки.

Реагирайки на негативните мнения относно ISDS, миналата седмица еврокомисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом предложи въвеждането на постоянен международен арбитражен съд. Той ще бъде съставен от избрани от САЩ и ЕС представители. Малмстрьом отбеляза, че Европейската комисия е приела много идеи на евродепутати, но е против "изваждането въобще на международния арбитраж от ТПТИ". Тогава докладчикът на ЕП по споразумението Бернд Ланге посочи, че представеното от Комисията е стъпка във вярна посока, но не отива достатъчно далече, за да възстанови общественото доверие по темата.

"Съдът освен това ще разглежда ограничен брой дела и няма да се занимава с всички възникнали спорове. Има статистика, която показва, че повечето дела са спечелени от държавата, а не от инвеститора", добави Чаранзова. Евродепутатът обаче смята, че има някои точки в ISDS, които трябва да се преразгледат. По думите й е неясно как ще се избира състава на арбитражния съд и е нужно държавите да могат да обжалват решенията му. Българският евродепутат от ЕНП Светослав Малинов също отбеляза като проблем състава на арбитражния съд, както и времето, което ще е необходимо подобна структура да се изгради.

Европейски експерт: ТТИП ще е по-изгодно за някои

Намерението на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) е да се свържат по-тясно двата най-големи пазара в с...

Още за "горещия картоф" ISDS и политическата игра около Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа