Евродепутатите призоваха Турция за отмяна на извънредното положение

811
Евродепутатите призоваха Турция за отмяна на извънредното положение

В резолюция от днес (8 февруари) евродепутатите осъдиха стотиците арести, извършени от турското правителство с цел да се цензурира критиката срещу турската военна офанзива в Африн.

Евродепутатите осъдиха арестите на журналисти, активисти, доктори и обикновени граждани, които са изразили своята опозиция срещу турската военна интервенция в сирийския анклав Африн, който е под кюрдски контрол. Резолюцията беше приета в четвъртък с гласуване с вдигане на ръце.

Евродепутатите са сериозно загрижени за хуманитарните последици от турската намеса и предупреждават, че тези непропорционални действия не бива да бъдат продължавани.

ЕП отстрани зам.-председател, нарекъл колега "сътрудник на нацисти"

За първи път евродепутатите отстраниха зам.-председател Европейския парламент заради обида на колежка. С 447 гласа "за" и 196 "против"...

Извънредното положение, обявено след неуспешния опит за военен преврат на 16 юли 2016 г., понастоящем се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция, подчертават евродепутатите, като още веднъж потвърждават, че силно осъждат провалената военна интервенция. Те допълват, че от тогава повече от 160 медийни организации са били закрити, а турското гражданско общество е подложено на масови репресии.

Евродепутатите призовават турските власти за:

‒ отмяна на извънредното положение в страната;

‒ незабавно и безусловно освобождаване на всички лица, които са били задържани единствено поради това, че са извършвали законна дейност, като са упражнявали свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, и продължават да бъдат задържани без убедителни доказателства за извършването на престъпна дейност, включително германския журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник „Джумхюриет;

‒ сваляне на обвиненията срещу финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, която беше осъдена задочно;

ЕП подкрепя намаляването на броя на евродепутатите след Brexit

Броят на членовете на ЕП ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне ЕС, освобождавайки място за възможни нови държав...

‒ освобождаването на един от водещите лидери на НПО Осман Кавала, чието задържане е политизирано и произволно;

‒ оттегляне на всички обвинения срещу председателя на „Амнести Интернешънъл“ за Турция Танер Кълъч и неговите колеги, тъй като все още не са представени конкретни доказателства срещу тях;

‒ спазване на Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание.

Евродепутатите заявяват, че средствата, предназначени за органите на Турция в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II) трябва да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава.

Те призовават върховния представител за външна политика Фредерика Могерини, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), Европейската комисия и държавите членки да продължават да повдигат пред турските си партньори въпросите за положението на задържаните защитници на правата на човека, политически активисти, адвокати, журналисти и представители на академичните среди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа