Евродепутатите се занимаха с референдума в Гърция

9899
Евродепутатите се занимаха с референдума в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция и референдумът за условията за предоставяне на помощ бяха водещата тема в дискусията за приключилото шестмесечно латвийско председателство на Съвета на ЕС. В дебата на 7 юли сутринта участваха министър-председателят на Латвия Лаймдота Страуюма и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от представителството на Европейския парламент (ЕП).

Страуюма подчерта, че изминалите 6 месеца са били труден и динамичен период за Европа. „Животът внесе своите корекции (в програмата на председателството) – терористичните атаки и хуманитарната криза на границите на Европа изискваха незабавен отговор от ЕС“, посочи тя. „Сега всичките ни мисли са насочени към Гърция. Надявам се новият министър на финансите и министър-председателят на Гърция да поставят на масата конструктивни предложения“.

Бюджетната комисия в ЕП одобри помощ от 2 млн. евро за наводненията у нас

Комисията по бюджети в Европейския парламент (ЕП) одобри финансовата помощ за България за справяне с последствията от наводненията през...

След като поздрави латвийското председателство за свършеното, Юнкер акцентира върху усилията за предотвратяване на напускането на еврозоната от Гърция: „Някои открито приканват за изход на Гърция от еврозоната. Това е опростенчески и грешен отговор. В ЕС е важно постигането на компромис и това е работата на Комисията. Трябва да загърбим егото си и да седнем отново на масата“. По повод срещата на държавните ръководители от еврозоната по-късно днес, той заяви: „Ще разговаряме отново тази вечер, като намалим реториката“.

"Ако Европа не е готова да провежда реформи, този континент няма бъдеще. Латвия е отличен пример“, заяви Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Солидарността е важна, демокрацията също, но имаме правила, които трябва да се спазват“, посочи още той.

Джани Питела (С&Д, Италия) подчерта, че е време за действия: „Залогът е твърде голям. Не можем да си играем с бъдещето на Европа. Много е важно гръцкият министър-председател Ципрас и неговото правителство да излязат с разумни предложения на срещата на върха тази вечер. Трябва да се опитаме да построим мостове, за да дадем възможност на гражданите на Гърция да дишат отново.“

Робертс Зиле (ЕКР, Латвия) заяви по повод на евентуално споразумение за подкрепа на Гърция: „За нас латвийците, които преминахме през програма на икономии, е важно споразумението да бъде справедливо“.

ЕС трябва да си върне здравия разум, призова Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия). „На практика тук говорим не за Гърция, а за функциониращ паричен съюз, който е способен да решава проблеми като този.“ Той призова гръцкото правителство да „предложи внушаващ доверие пакет от реформи, а не счетоводни операции“.

Шойбле: Без нова спасителна програма, няма как да помогнем на Гърция

Втората програма за подпомагане на гръцкото правителство вече изтече, а без програма няма начин еврозоната да помогне на Гърция. Това з...

Първата задача на г-н Ципрас е да обедини страната си след референдума, заяви Ребека Хармс (Зелени/ЕСА, Германия). Тя също така благодари на латвийското председателство на Съвета за неговата работа, като заяви, че „малките страни трябва да бъдат строители на мостове в Европа“.

Пол Нътол (ЕСПД, Великобритания) отправи критики към латвийското предизвикателство за липсата на резултати по кризите с мигрантите и гръцкия дълг: „Вие не свършихте абсолютно нищо, докато ние гледаме как проектът ЕС се разпада на парчета".

Джанлука Буонано (ЕНС, Италия) показа немски и европейски флаг: „Това е немският флаг, а това – европейският. Не искам да умра под немски флаг. Преди имаше нацизъм, сега има икономически нацизъм.“.

Кристина Морвай (независима, Унгария), каза че „г-н Юнкер от Люксембург представлява щастливите западни страни“, но „не чуваме нищо защо хората напускат собствените си страни“. „Докога ще чуваме за страни първо и второ качество в ЕС?“, попита тя.

Положението относно задълженията на Гърция ще бъде обсъдено и в сряда сутрин по време на дебат, посветен на срещата на върха на ЕС на 25—26 юни и на срещата на държавните ръководители на страните от еврозоната на 7 юли. В дебата ще вземе участие председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Гърция е водещ пазар за българския износ на пшеница, електричество и слънчогледово олио

За периода 2010-2014 година Гърция е водещ пазар за България за износа на пшеница, електроенергия и слънчогледово олио. Това се казва в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа