Еврогрупата се договори за финансиране на Гърция в размер на 7 млрд. евро

5446
Еврогрупата се договори за финансиране на Гърция в размер на 7 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Еврогрупата постигна споразумение за мостово финансиране на Гърция в размер на 7 млрд. евро, съобщи европейски източник.

"Принципното споразумение относно разпределянето на Гърция на междинно краткосрочно финансиране в размер на 7 милиарда евро беше постигнато", обяви източникът.

Еврогрупата още не е взела решение за краткосрочното финансиране за Гърция

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че министрите на финансите от еврозоната не са намерили решение относно предостав...

Това стана възможно, след като гръцкият парламент одобри нов пакет от мерки за строги икономии. Решението за директен трансфер на пари за Гърция ще последва едва след приключването на парламентарните процедури за одобряване на помощта за Атина в редица европейски страни, главно в Германия.

Стана ясно и че Европейската централна банка (ЕЦБ)възнамерява да запази на същото ниво аварийно финансиране за гръцките банки в рамките на помощта за спешна ликвидност ELA, съобщи "Блумбърг".

В момента обемът на кредитирането по гръцката финансова програма е в размер на 88,6 млрд, евро. Както отбелязва агенцията, цитирайки свои източници, гръцката банка е поискала увеличаване на помощта с още 1,5 млрд. евро. ЕЦБ не е коментирала тази молба.

ЕЦБ взе решение на 11 февруари да не приема като обезпечение за ликвидността облигации на финансовите институции в Гърция и всякакви други облигации, които са издадени или гарантирани от гръцката държава. Финансирането продължава само чрез програмата ELA

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа