Европа договаря нови правила за зелени инвестиции

1430
Европа договаря нови правила за зелени инвестиции
Снимка: iStock/Guliver

Комисиите по околна среда и по икономически и парични въпроси в Европейския парламент (ЕП) съобщиха за постигнато предварително споразумение между преговорния екип на ЕП и представители на Съвета на ЕС за нови критерии за определяне дали дадена икономическа дейност е екологично устойчива (taxonomy rules), информира пресслужбата на ЕП.

Така наречената „регулация на таксономията“ предвижда да се вземат предвид следните екологични цели, когато се оценява колко устойчива е икономическата дейност: смекчаване на климатичните промени и адаптиране; устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси; преход към кръгова икономика, включително предотвратяване на отпадъците и увеличаване на усвояването на вторични суровини; предотвратяване и контрол на замърсяването; защита и възстановяване на биоразнообразието и екосистемите.

Климатичните промени обричат зърнопроизводството

Климатичните промени заплашват продоволствените доставки, ако екстремните метеорологични условия засегнат повече от един регион за прои...

Икономическата дейност трябва да допринесе за постигане на една или повече от горните цели и да не навреди значително на никоя от тях, се казва в споразумението. Неговата екологична устойчивост трябва да се измерва с помощта на унифицирана система за класификация, тъй като националните етикети, основани на различни критерии, затрудняват инвеститорите да сравняват зелени инвестиции, като по този начин ги възпират да инвестират през граница.

Текстът не изключва конкретни технологии или сектори от екологични дейности, с изключение на твърди изкопаеми горива, като въглища или лигнитни въглища. Производството на газ и ядрена енергия обаче не са изрично изключени от регламента. Тези дейности потенциално могат да бъдат обозначени като стимулираща или преходна дейност в пълно спазване на принципа „не нанасят значителна вреда“.

Критериите за таксономия трябва да гарантират, че имат нива на емисии на парникови газове, съответстващи на най-добрите резултати в сектора или индустрията. Дейностите не трябва нито да възпрепятстват развитието на нисковъглеродни дейности, нито да допринасят за ефектите на интензивно блокиране на въглерода, се казва в текста.

Подобно правило ще се прилага за дейности, които директно дават възможност на даден сектор да подобри своите екологични показатели (като например производство на вятърни турбини за електроенергия).

Европейските лидери не се отказаха от атомната енергия (ВИДЕО)

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са постигнали споразумение по политиката на ЕС за климата. "Спораз...

Предварителното споразумение, постигнато от преговорния екип на ЕП, ще трябва да бъде одобрено окончателно първо от двете участващи комисии и после с пленарно гласуване. Комисията редовно ще актуализира техническите критерии за преглед на дейностите по прехода и улесняващите дейности. До 31 декември 2021 г. трябва да бъдат преразгледни критериите за скрининг и да се определят критерии за това, когато дадена дейност има значително отрицателно въздействие върху устойчивостта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа