Европа отново пред риск да остане без газ заради Украйна

19234
Европа отново пред риск да остане без газ заради Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Прекратяването на покупките на руски газ от страна на Украйна може да доведе до рискове за транзита към Европа през зимата, заяви заместник-генералният директор на Фонда за национална и енергийна безопасност на Русия Алексей Гривач, цитиран от РИА Новости.

Украйна спря вноса на руски газ днес заради спор по цените, предаде по-рано Ройтерс, позовавайки се на руски източници, уточнявайки, че транзитът към Европа през Украйна не е засегнат.

Медведев: Не се очакват проблеми с транзита на газ за Европа през Украйна

Украйна досега не е изплатила дълга си към „Газпром” за доставки на газ, но не се очакват усложнения с транзита на руски га...

Компанията Нафтогаз Украйна отказа днес по-рано да даде каквато и да било информация за това, че е спряла да купува газ от Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Вносът за Украйна спря седмици преди планираното подписване на споразумение за свободна търговия между Украйна и ЕС, стъпка, която разгневи Москва, отбелязва Ройтерс.

Близо половината от руското синьо гориво за Европа преминава през територията на Украйна. Представител на Газпром обаче уточни, че транзитът на руски газ за европейските клиенти през Украйна не е засегнат. "Всички заявки за износ са изпълнени", допълни същият източник. И Газпром, и Нафтогаз отказват да коментират спирането на доставките на руски газ за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа