Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Европа помага на Украйна": И Чехия се включва с военна помощ

05 март 2024, 06:07 часа • 2823 прочитания

Президентът на Франция Еманюел Макрон отива в Прага, за да изясни позицията на страната си по чешкия план за закупуване на оръжия извън Европа за опустошената от войната Украйна, предаде БГНЕС.

По време на еднодневната си визита Макрон ще се срещне с чешкия президент Петер Павел и с министър-председателя Петер Фиала и ще говори на ядрен форум. 

Още: Зеленски: Путин иска да унищожи и вас, скъпи партньори. На полската граница ситуацията е извън всякакъв морал

Чехия е готова да помогне на Украйна

На конференция по сигурността в Мюнхен миналия месец Павел заяви, че Чешката република е в състояние да събере значително количество оръжия за Украйна извън континента.

Той заяви, че в сътрудничество с Канада и Дания чехите са "идентифицирали" 500 000 патрона 155-милиметрови и 300 000 122-милиметрови снаряда, "които ще можем да доставим в рамките на седмици" при наличие на необходимите средства.

На международна конференция в Париж миналата седмица Фиала заяви, че около 15 държави са готови да се присъединят към инициативата, включително Франция.

Макрон каза, че страната му ще участва в инициативата, но не разкри подробности за това каква сума ще предостави. Нидерландия, например, вече е обещала да предостави 100 млн. евро.

Още: Украински депутат разказа как ще се промени мобилизацията в Украйна

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес