Европа заплашена от корпоративни фалити

3552
Европа заплашена от корпоративни фалити

Икономическата и политическа неизвестност в Европа, влошава прогнозата за икономическото развитие на региона. Увеличава се риска от корпоративни фалити във връзка с наближаващите срокове за погасяването на кредитите. Това прогнозира рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P/.

Коефициентът за вероятността от фалит на компаниите от еврозоната в края на второто тримесечие на тази година е нараснал от 4,7% на 5,3%.

Последните решения на ЕЦБ ще увеличат ликвидността на пазара и ще ограничат възможните фалити, смятат анализаторите на S&P. Но все още се запазват редица фактори, които могат да доведат до тежка и продължителна рецесия в еврозоната. Тогава коефициентът ще скочи до 8%.

Експертите на S&P отбелязват, че макар днес повечето компании да обслужват своите задължения, обемът на дълговете, които трябва да се погасяват през 2013-2014, остава доста висок.

По-рано агенцията влоши прогнозата за растежа на БВП в еврозоната. През тази година икономиката на зоната с единна валута ще се свие с 0,8% и ще остане непроменена през следващата. През юли експертите очакваха свиване на европейската икономика с 0,7% през 2012 и ръст с 0,3% през 2013.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа