Европейските социалисти и демократи подкрепиха протестиращите

1871
Европейските социалисти и демократи подкрепиха протестиращите
Снимка: iStock/Guliver

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент застанаха зад исканията на протестиращите българи в официално съобщение, информират от пресцентъра на БСП. „Социалистите и демократите в Европейския парламент следят развитието на политическата криза в България с голяма тревога.

Членовете на ЕП от СиД изразяват своята солидарност с протестиращите и настояването им за честни избори и поддържането на принципите на правовата държава. Поради това Групата на СиД ще предложи пленарен дебат в Парламента“, гласи съобщението.

Експерт по национална сигурност: До мятащите бомби имаше цивилни полицаи

”В онази кървава нощ на милиционерските дълги ножове бях на площада. Видях с очите си какво се случи, как и мисля, че знам защо. ...

Лидерът на СиД Ираче Гарсия изрази тревога от случващото се в България. „Гражданите са изгубили доверие в правителството и в ключови институции на държавата. Непропорционалната употреба на насилие срещу протестиращи граждани няма да доведе до повишено доверие към управляващата коалиция, а по-скоро до обратното“, смята тя.

Според Гарсия е недопустимо подобни неща да се случват в страна-членка на ЕС. „Управляващата партия нито разбира, нито уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент, която миналата седмица фокусира своето внимание върху последните развития в България. Това се превърна в голям проблем, който следва да адресираме на пленарна сесия - за благото на българските граждани“.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов подчертава че „проблемите, свързани с правната система и борбата срещу корупцията, които са обект на наблюдение от ЕС, както и липсата на медийна свобода и медиен плурализъм, не могат да бъдат разрешени нито чрез насилие, нито чрез опитите на правителството да избяга от отговорност“.

Витанов разкритикува Европейската народна партия, към чиято група принадлежи ГЕРБ, за липсата на адекватна реакция: „На незачитането на правовата държава беше отговорено с оглушителна тишина. Време е ЕНП да въведе ред в собствения си двор и да отговори на поредното недопустимо нарушение на свободите на европейските граждани от член на тяхното политическо семейство“, смята евродепутатът.

Световни медии: Политическата криза в България се задълбочава

Последните политически събития в България и ескалацията на протестите у нас са във фокуса на много чуждестранни медии. Българските про...

Следващата седмица предстои ново обсъждане на ситуацията в България в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Темата за върховенството на закона в контекста на събитията от страната отново ще излезе на дневен ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа