Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европол свали канали на "Ислямска държава", призоваващи към тероризъм за 30 езика

14 юни 2024, 19:00 часа • 862 прочитания

"Полицията в Европа и Съединените щати е спряла сървъри, на които са разположени медийни канали, свързани с групировката "Ислямска държава", "подстрекаващи към тероризъм на поне 30 езика".

Това съобщиха правоприлагащите органи на ЕС,цитирани от БГНЕС.

Властите в Испания са арестували девет "радикализирани лица", а сървърите са били свалени в САЩ, Германия, Нидерландия и Исландия, съобщиха полицейските сили на ЕС Европол и съдебният орган на ЕС Евроюст.

Още: Престъпна схема и заплаха за здравето на европейците: Европол залови 27 души

"Съвместните операции от тази седмица са част от продължаващите усилия и постоянната бдителност за справяне с онлайн терористичната пропаганда и комуникация, включително чрез социалните медии", се казва в съвместно изявление.

Сред каналите, които са били обект на атаките, са радиостанция, информационна агенция и съдържание в социалните медии на няколко езика.

Набезите бяха кулминацията на едногодишна проверка, насочена към пропагандни мрежи, "като по този начин се ограничава способността на терористичните организации да набират, радикализират и мобилизират вербовчици онлайн", се казва в съобщението.

Още: Европол с акция в цяла Европа срещу балканска престъпна група

Властите заявиха, че някои от уебсайтовете са били използвани и за набиране на средства и координиране на нападения, като са съдържали инструкции за създаване на експлозиви.

Съществува "пряка връзка" между вида на разпространяваната пропаганда и повишения риск от нападения, заяви пред репортери Алберто Родригес Васкес от испанската полиция.

Свалянето на сървърите "лишава противника от неговото онлайн бойно поле. То предотвратява мобилизирането на вече терористични членове и радикализирането на други", добави той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес