Еврозоната отчита рекордна инфлация и забавяне на растежа

1222
Еврозоната отчита рекордна инфлация и забавяне на растежа
Снимка: iStock

Инфлацията в еврозоната скочи до нов исторически рекорд, а икономиката на блока губи импулса си, което подсилва страховете, че рецесията е почти неизбежна.

Потребителските цени през октомври са скочили с 10,7% на годишна база, което значително надвишава очакванията на икономисти в проучване на Bloomberg за ръст от 10,3%.

Представители на ЕЦБ поддържат тезата, че приоритет е борбата с инфлацията.

Растежът на производството през третото тримесечие се е забавил до 0,2% спрямо предходните 3 месеца, което е повече от очакванията, но много по-малко от ръста за периода април – юни от 0,8%. Енергийната криза продължава да опустошава бизнесите и домакинствата и много експерти очакват през зимата растежът да се превърне в свиване.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната през октомври, енергията има най-висок годишен темп на растеж (41,9% през октомври, спрямо 40,7% през септември). След нея се нареждат храни, алкохол и тютюн (13,1% през октомври, в сравнение с 10,6% през септември), неенергийни промишлени стоки (6% през октомври, спрямо 5,5% през септември) и услуги (4,4% през октомври, спрямо 3,3% през септември).

Сред страните членки на еврозоната през октомври, отнесено към миналогодишния октомври, най-силен ръст на потребителските цени отново се очаква да регистрира Естония (22,4%), следвана от Литва (22%) и Латвия (21,8%).

Миналата седмица излязоха добри новини от Германия, водещата икономика в региона, която отбеляза по-бърз растеж от предходните три месеца, независимо от прогнозите за свиване. Но все още се смята, че тя ще доведе икономиката на Европа до спад през следващите тримесечия, а рязкото повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка допълнително ще засили предизвикателствата.

Драстичното забавяне на растежа през третото тримесечие вече беше очевидно в Испания и Франция, тъй като бумът в туризма и развлекателната индустрия, настъпил след затварянето на магазините, избледня. Тези данни се появиха ден, след като ЕЦБ удвои разходите по заемите до най-високото ниво от повече от десетилетие, като по-късно официалните лица подкрепиха по-нататъшни големи стъпки за връщане на инфлацията към целта от 2%.

Данните за растежа на потребителските цени от понеделник не бяха особено обнадеждаващи. Въпреки че основният показател продължи да се определя от разходите за енергия и храна, базисната инфлация, която изключва тези два елемента, също се повиши до рекордно равнище. В петък в Италия беше регистриран исторически максимум, който беше много по-висок от очакванията на всички икономисти, сочи Bloomberg.

Перспективите остават извънредно несигурни. Мекото време и по-големите от очакваното доставки на природен газ доведоха до значителен спад на някои разходи за енергия на едро, но траекторията на бъдещите доставки и войната на Русия в Украйна все още представляват риск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа