Финландия си избра президент

2614
Финландия си избра президент
Снимка: Getty Images

Дясноцентристкият бивш министър-председател на Финландия Александър Стуб ще стане следващият президент, след като спечели втория тур на изборите срещу съперника си Пека Хаависто в най-силно напрегнатите президентски избори в страната от едно поколение насам.

Стуб от партията "Национална коалиция" обяви победата си нва 11 фефруари вечерта, а Хаависто, бивш външен министър и чле на Зелената партия, който се кандидатира като независим, го поздрави.

След преброяването на 99,4 % от гласовете Стуб има 51,6 % от гласовете срещу 48,4 % за Хаависто. По официални данни почти половината (около 46%) от избирателите, които имаха право да участват в предварителното гласуване, го направиха.

Кой е Александър Стуб?

55-годишният Стуб заяви, че тази роля ще бъде "най-голямата чест" в живота му. Той добави: "Задачата на президента на републиката е по-голяма от един човек". Малко преди 21:00 ч. местно време, след като вече беше изостанал в предварителното гласуване, Хаависто стисна ръката на Стуб, като му благодари и му пожела "успех в работата".

Стуб е роден в Хелзинки и е бил член на Европейския парламент, член на финландския парламент, министър-председател между 2014 и 2015 г. и министър. Извън политиката той е работил като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка и като професор в Университета на ЕС във Флоренция и е запален триатлонист, предаде БГНЕС.

Той ще наследи двукратния президент Саули Нийнистьо, който ръководи присъединяването на страната към НАТО. На първия тур на изборите преди две седмици Стъб и Хаависто спечелиха съответно 27,2 % и 25,8 % от гласовете, водейки в конкуренция с девет кандидати, сред които и Юси Хала-ахо от крайнодясната партия "Финландци", който остана трети.

Още: Фаворитът за президент на Финландия: Никакви отношения с Русия докато не спре войната

В трескавите последни дни на кампанията личният живот и отношението на кандидатите към ядрените оръжия се оказаха в центъра на вниманието. Хаависто, който се бори да стане първият зелен и първият гей президент на страната, зададе въпроса защо неговата сексуалност е била в центъра на вниманието през последните дни. 65-годишният мъж заяви, че е бил изненадан от начина, по който неговата сексуалност се е превърнала в обект на обществен интерес във втория и последния кръг, и каза, че журналистите, особено тези от националния телевизионен канал Yle, са "предизвикали" дискусия по този въпрос. Финландският президент е държавен глава, главнокомандващ на армията и отговаря за външната политика в сътрудничество с правителството.

Международната сигурност и отбраната са основен приоритет за финландските избиратели на фона на обвиненията към Москва, че подстрекава "хибридна операция" на общата граница на Русия и Финландия, което доведе до временно затваряне на границата в нейната цялост. Стуб описа външната политика и сигурността като екзистенциални въпроси за Финландия.

Още: Кой ще бъде новият президент на Финландия?

Във Финландия "екзистенциалната заплаха" от страна на Русия надвисва - а спасяването от САЩ далеч не е сигурно. По-рано по време на кампанията той заяви пред Guardian: "За Финландия външната политика, политиката на сигурност, е екзистенциална."

Освен публичните дебати за сексуалността на Хаависто, централна тема бяха и ядрените оръжия. Докато Стуб подкрепя разрешаването на транспортирането на ядрени оръжия през страната, Хаависто, който преди това е работил като мирен преговарящ в ООН, иска да запази забраната за ядрени оръжия във Финландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа