Франция отбелязва година след атентата срещу "Шарли ебдо"

3901
Франция отбелязва година след атентата срещу "Шарли ебдо"

Франция днес ще проведе официални чествания на годишнината от атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо“. На 7 януари 2015 г. маскирани мъже откриха стрелба в редакцията на изданието.

Разигралата се трагедия остави общо 12 души убити и беше последвана от вълна на насилие през следващите месеци, завършила с нападенията от 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Година след атентата: Няма да успеят да погребат Шарли. Шарли ще погребе тях

Днес, 6 януари, излиза новият брой на ”Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo), посветен на годишнината от януарската трагедия. От 7 до...

Двамата братя Саид и Шериф Куаши убиват осем души от персонала на вестника, както и други в близост до сградата на редакцията. Отговорност за нападенията пое клонът на „Ал Кайда“ на Арабския полуостров.

Днес президентът на Франция Франсоа Оланд ще произнесе реч пред антитерористични сили за сигурност в парижката полиция. По време на своето изказване държавният глава се очаква да представи планове за реформи срещу организираната престъпност и тероризма.

В същото време изданието „Шарли ебдо“ продължава да буди дебати със своите карикатури като вече редакцията му работи в нов подсигурен офис на секретно място. В сряда вестникът публикува своя специален брой по случай годишнината от атентата. На първата страница се вижда карикатура, изобразяваща Бог, носещ автомат „Калашников“ през рамо. Над него е изписано заглавието на броя - „След една година: Убиецът все още е на свобода“.

Въпреки големия интерес към първия брой на вестника след атентатите няма значителен наплив за неговото издание, посветено на годишнината.

Франция отбеляза една година от атентата срещу "Шарли ебдо"

Франция отбелязва с поредица от възпоменателни събития 1 година от атентатите срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и кашерния магазин...

Корицата е в типичния за изданието провокативен стил като през годините то е публикували карикатури и на пророка Мохамед, което доведе и до неодобрението от страна на мюсюлманската общност по света и стана причина за нападението срещу редакцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа