Франция поема председателството на Съвета на Европейския съюз

1839
Франция поема председателството на Съвета на Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

На 1 януари 2022 г. Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. То ще следва основните политически линии, които президентът Еманюел Макрон изложи в речта си за суверенна, обединена и демократична Европа на 26 септември 2017 г. в Сорбоната, предава 24 часа.

През последните 4 години Макрон и правителството работят за изграждането на истински европейски суверенитет, което означава способността на Европа да съществува автономно, за да защитава своите ценности и интереси. Френското председателство на Съвета на ЕС ще продължи тази работа за по-приобщаваща, суверенна и демократична Европа. Приоритетите на председателството отговарят на очакванията на гражданите, изразени в гражданските дебати през септември в 18 френски региона като част от Конференцията за бъдещето на Европа. Този проект, предложен от Франция през 2019 г., създаде нов форум за дебат с европейските граждани, а окончателният принос на националните панели беше представен на правителството през есента.

Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 година

Три ядрени електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия в петък, 31 декември, като част от плана на страната за пълен отказ...

Препоръките на гражданите във Франция и в Европа помогнаха за определянето на приоритетите на френското председателство на Съвета на ЕС. Европа трябва да се изправи срещу основните икономически, образователни, миграционни и военни предизвикателства. Френското председателство трябва да бъде момент на истината за регулирането и отчетността на цифровите платформи, ценообразуването на въглеродните емисии на европейските граници на вносните продукти, минималните заплати и отношенията с Африка. Програмата на френското председателство е съгласувана с триото. Тази система, която съществува от 2009 г., поставя дългосрочни цели и определя основните теми, които трябва да бъдат разгледани за период от 18 месеца.

След словенското председателство Франция ще започне нов цикъл и ще работи като трио с Чехия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2022 г., и с Швеция, която ще бъде ротационен председател през първата половина на 2023 г. Въпреки кратката си продължителност френското председателство си поставя амбициозни дългосрочни цели. Президентът Макрон иска нов икономически модел на ЕС, като силен акцент се поставя върху създаването на правилните работни места. Франция, както и Германия, иска Европа да бъде посамостоятелна, да бъде единен и силен актьор на международната сцена.

На 9 декември президентът на Франция Еманюел Макрон представи приоритетите на страната за шестмесечното й председателство, чието мото е „Възстановяване, сила и принадлежност“. Той пое ангажимент по време на мандата Франция да работи за създаването на силен и "суверенен" ЕС. „Целта на Франция е да работи за създаването на една Европа, която е силна в света, напълно суверенна, свободна в избора си и отговорна за собствената си съдба", заяви Макрон. Той призова за нов механизъм за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза. „Европа трябва да гарантира защитата на своите граници", заяви той и като добави, че Франция ще настоява за реформа на т.нар. Шенгенско пространство за свободно пътуване между 26 държави в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа