Франция се готви за най-лошото: Одобри рекорден военен бюджет

2758
Франция се готви за най-лошото: Одобри рекорден военен бюджет
Снимка: Getty Images / Guliver

Парламентът на Франция одобри увеличение на военните разходи в размер на няколко милиарда евро до края на това десетилетие, предизвикано от войната на Русия в Украйна и нарастващите глобални заплахи.

Президентът Еманюел Макрон настоя за по-голям бюджет в размер на 413 милиарда евро, което е най-значителното увеличение на военните разходи от половин век. Парите ще отидат за модернизиране на ядрения арсенал на Франция, за разузнаването и разработването на повече оръжия с дистанционно управление. Макрон заяви, че увеличението е необходимо, за да се гарантират „нашата свобода, нашата сигурност, нашия просперитет, нашето място в света“.

Министърът на отбраната го сравни приемането на бюджета с натиска на Франция през 60-те години на миналия век да разработи ядрени оръжия, превръщайки страната в една от най-големите военни сили в света.

Новият военен план включва удвояване на броя на военните резервисти и засилване на киберотбраната. Предвижда се и увеличаване на капацитета за производство на оръжия както за подпомагане на Украйна, така и за поддържане на адекватното снабдяване на френската армия. Новият бюджет за периода 2024-2030 г. е с над една трета по-голям от последния план за военни разходи от 295 милиарда евро за 2019-2025 г.

Франция дава на Украйна далекобойни ракети, Германия - Patriot и танкове (ВИДЕО)

Франция реши да прехвърли ракети с далечен обсег на Украйна, за да подкрепи контраофанзивата на въоръжените ѝ сили. Това заяви президен...

Центристкият съюз на Макрон няма мнозинство в нито една камара на парламента, но военните отдавна се оплакват от свиването на разходите за въоръжени сили, докато консервативните и крайнодесните партии са склонни да подкрепят инвестициите в отбраната.

Всичко това се случи, след като Русия изрази недоволство, че Франция обеща да даде на Украйна далекобойни ракети. Официална позиция от руска страна дойде и от руското външно министерство. "Въпреки очевидната способност на Русия да се противопостави на тази заплаха, подобни действия на френските власти са още една и съзнателна стъпка към ескалация на украинския конфликт", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, отговаряйки на въпроса как може да се разглежда решението на Франция да достави тези ракети. Захарова посочи, че френският президент Еманюел Макрон "не изостава от САЩ". "Това въоръжение е френска версия на британските крилати ракети Storm Shadow, които са успешно свалени от руски системи за противовъздушна отбрана и вече се изучават от специалисти от руската отбранителна индустрия", добави Захарова.

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорну каза, че част от ракетите вече са доставени, докато други са в процес на транспортиране. Министърът отказа да съобщи колко са доставени и колко ще бъдат доставени.

ОЩЕ: Песков изригна срещу Франция заради далекобойните ракети за Киев (ВИДЕО) 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com