X
 
 

Франция забранява изхвърлянето на непродадени стоки

5138 1
Франция забранява изхвърлянето на непродадени стоки
Снимка: iStock/Guliver

Във Франция стоките, които не са продадени и залежават на щандовете, както и върнатите от клиентите продукти с рекламации, няма да бъдат унищожавани, обяви френският премиер Едуар Филип, съобщава AFP, цитирана от БГНЕС.

Мярката вероятно ще засегне онлайн платформи за продажби на стоки като Amazon и компании за луксозни стоки.

Филип заяви, че забраната за унищожаването на стоки като дрехи, електрически уреди, хигиенни и козметични продукти, ще влезе в сила през следващите четири години.

Според офиса на френския премиер над 650 милиона евро под формата на продукти за потреблението се изхвърлят или се унищожават всяка година във Франция, което надхвърля пет пъти даряването на подобни стоки.

Новите мерки на кабинета ще включват задължителното предаване на подобни стоки за повторно използване или за рециклиране.

„Това е боклук, който шокира. Това е шокиращо за здравия разум. Това е скандално“, заяви Филип, който обяви новата мярка в магазин за преоценени стоки в Париж. Промените са част от нов законопроект за икономиката, който ще бъде обсъден от кабинета през юли и по всяка вероятност ще влезе в сила за периода 2021-2023 година.

Actualno.com

Етикети: