Френската полиция бие повече от немската. Ето защо

2374
Френската полиция бие повече от немската. Ето защо
Снимка: Getty Images

Професор Андреа Кречман, експерт в сферата на културната социология в университета в Люнебург обяснява пред ДВ защо френската полиция принципно е много по-склонна да използва насилие срещу демонстрантите, отколкото германската.

"Във френските предградия полицаите влизат в ролята на един вид пожарникари. По тези места определени същностни проблеми така и не са намерили решение - те са в по-скоро в социално-политическата сфера", обяснява Кречман. По думите ѝ оттам нататък стои въпросът дали има нужда от силна полиция или по-скоро трябва да се използват социално-политически средства за регулация. "Именно чрез тези средства могат да се повишат шансовете на населението в обществен и в политически план, което на свой ред би могло да успокои обстановката и отношенията между гражданите и полицията", казва пред ДВ професор Андреа Кречман.

Влиянието на обучението на полицаите

Полицаи претърсват правосъдното министерство на Франция заради министъра

Френската полиция претърсва министерството на правосъдието като част от разследване на конфликт на интереси срещу министъра на правосъ...

Тя допълва, че френските полицаи тренират усилено, за да са достатъчно добре подготвени за всички видове сценарии - когато става дума например за бунтове в предградията. Експертката обяснява, че очакванията винаги са за най-лошия сценарий - за да може да се реагира най-ефективно. Но - ако очакванията винаги са такива, се получава така, че дори изобщо да не се случва най-лошото, се предполага, че то може да се случи. Професор Кречман споделя, че френските полицаи са винаги в готовност, защото им се казва: "Внимавайте, защото ситуация, която в момента изглежда спокойна и безобидна, в следващия момент може рязко да се влоши и дори да се окаже фатална". Това важи в най-голяма степен за предградията.

При последния инцидент се вижда, че полицаят е стрелял, макар да не е съществувала никаква опасност - жертвата не е била въоръжена. Единственото прегрешение на убития младеж е, че не е носел шофьорската си книжка. Какво е обяснението? Професор Кречман коментира аргументите на полицая, който казва, че се почувствал заплашен. "Ако се погледне обективно на ситуацията, става ясно, че не е имало никаква заплаха. Но пък можем да си представим, че полицаят действително се е почувствал застрашен, защото по време на тренировките са го подготвяли именно за такива случаи - че всяка безобидна ситуация потенциално може да се окаже опасна."

Подготовка за комуникация в сложни ситуации

Професор Кречман посочва пред ДВ, че в Германия се стига до най-различни ситуации, но полицейските тренировки преминават по съвсем друг начин. "При тях подготовката не е насочена към възможния най-лош сценарий. Естествено се тренира и за такива случаи, но не само - акцентът е поставен върху комуникативните аспекти - т.е. да се види как може да се говори с гражданите така, че ситуацията да не ескалира, или пък как точно да се говори с някого във вече ескалирала ситуация с целта тя да бъде успокоена."

Експертката е категорична, че това играе роля и именно благодарение на тези въпроси поведението на полицията в Германия е по-различно от това, което се наблюдава във Франция. От френската жандармерия например заявяват, че изобщо нямат капацитет да организират тренировки, свързани с комуникативните аспекти - затова наблягат само на подготвеност за най-лошите сценарии.

Протест на полицаи в Париж

Десетки полицаи излязоха в петък вечерта на протест във френската столица Париж, предаде БНР. Поводът за недоволството им са изявления...

И още нещо - във Франция се смята, че работата на полицията е твърде лесна в случаите, в които липсва насилие или в някоя ситуация, в която всичко е спокойно - това е нещо, което няма защо да се тренира. Професор Кречман обаче подчертава: "Мисля, че именно въпросът как една спокойна ситуация може да остане такава, е основният въпрос за постигането на качество в работата на полицията".

 

Още за протестите във Франция - четете ТУК.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа