Фронтекс слага край на незаконното изтласкване на мигранти по границата - какво да очаква България?

4148
Фронтекс слага край на незаконното изтласкване на мигранти по границата - какво да очаква България?
Снимка: БГНЕС

Новият ръководител на граничната агенция на ЕС обеща да сложи край на практиката на незаконно отблъскване и да гарантира спазването на основните права, тъй като Фронтекс е призована да увеличи броя на връщанията.

Ханс Лейтенс заяви пред репортери по време на пресконференция в Брюксел заедно с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, че по време на мандата си ще се придържа към три ръководни принципа: отчетност, зачитане на основните права и прозрачност.

"Отблъскването не е законно, така че трябва да бъде забранено. Така че аз съм отговорен за това моите служители да не участват в нищо, наречено отблъскване. Мисля, че това е абсолютно ясно. Това е правната рамка, в която работя", каза той.

ОЩЕ: "Пиехме вода от тоалетната": Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)

Лейтенс ще поеме ръководството на агенцията на 1 март и ще замени Айя Кланая, която е временно изпълняваща длъжността директор на Фронтекс от април 2022 г. Миналия месец надзорният орган на ЕС за борба с измамите ОЛАФ я обяви за "лице, пораждащо безпокойство" в рамките на текущо разследване на организацията.

Предшественикът на Кланая, Фабрис Лежери, подаде оставка, след като първоначалните констатации от разследването на ОЛАФ разкриха, че в периода 2020-2021 г. охранителите на агенцията на ЕС са прикривали незаконно изтласкване на мигранти на границата в голям мащаб в нарушение на правата на човека.

Проверката на ОЛАФ установи, че най-малко шест отблъсквания са свързани с кораби на гръцката брегова охрана, съфинансирани от Фронтекс.

Организацията е обвинявана и в събиране на разузнавателна информация, която е използвана за отблъскване на мигранти в Либия, където те са подложени на насилие и изтезания в лагерите за задържане.

В съобщение за пресата, публикувано през октомври 2022 г., агенцията на ЕС за гранична охрана отговори, че "това са практики от миналото".

"Мисля, че можем да подобрим отчетността и прозрачността си. В миналото Фронтекс е заемала отбранителна позиция", призна Ханс Лейтенс по време на пресконференцията.

"Ще възстановим доверието, като бъдем много прозрачни по отношение на това какво правим и как го правим. Ще вършим работата си в съответствие със закона и с това, което искат държавите-членки. Не трябва да има абсолютно нищо за криене", каза той.

ОЩЕ: Sky News: Български граничари стрелят по мигранти на границата (ВИДЕО)

ЕС обещава да ускори връщането на нелегални мигранти

Междувременно се очаква агенцията да поеме по-голяма роля за увеличаване на броя на връщанията на незаконни мигранти, каза Йохансон.

Заловиха нелегални мигранти в апартамент в София

Седем нелегални мигранти са заловени в апартамент в столичния квартал “Хаджи Димитър”.  Те са от Мароко. В жилищ...

По данни на Европейската комисия всяка година на около 500 000 чужденци се нарежда да напуснат ЕС, тъй като са влезли или пребивават незаконно. Само около 30 % от тях обаче се връщат обратно в родната си страна или в страната, от която са пътували до ЕС.

Ниският брой отразява различни трудности, включително отказа на държавите да поемат отговорност за хората, чиито документи за самоличност може да са били изгубени, унищожени или откраднати.

"Проблемът се състои в това, че държавите-членки отправят искания за реадмисия само за приблизително 10 до 20 % от решенията за връщане", каза Йохансон.

„Фронтекс изпраща празни самолети до страните на произход, които са отворени да приемат обратно своите граждани. Неотдавна самолет беше изпратен обратно в Бангладеш само с осем пътници на борда", добави тя.

Фронтекс отговаря за координацията на операциите по връщане, но решението за това кой да бъде върнат се взема винаги от съдебните или административните органи на държавите-членки.

През 2022 г. са регистрирани най-много незаконни влизания в ЕС от 2016 г. насам

Броят на незаконните влизания в Европейския съюз се е увеличил миналата година с 64% спрямо 2021 г., като са регистрирани най-много так...

"Сега Фронтекс е добре оборудвана, за да оказва реална подкрепа на държавите членки. Имаме специален заместник и изпълнителен директор по тази тема", каза Йохансон и добави, че Фронтекс "може да помогне на държавите членки във всички аспекти на операциите по връщане в страните на произход".

"Вече имаме и координатор по въпросите на връщането в Комисията", каза тя. "И следващата седмица ще представя оперативна стратегия за връщането."

Йохансон настоя, че политиката на ЕС за връщане може да бъде ефективна само ако държавите си сътрудничат и работят заедно.

"Подходът "Екип Европа" е от жизненоважно значение, когато става въпрос за връщане. Важно е да не оставяме държавите-членки сами, но и да поискаме от тях да се активизират, когато имаме политически импулс с трета държава", настоя комисарят на ЕС по вътрешните работи.

През септември 2022 г. експерти от Фронтекс, държавите от ЕС и Европейската комисия създадоха мрежа за координиране на усилията, полагани от всички държави-членки, за осигуряване на ефективно връщане на равнище ЕС. , Евронюз

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com