Гардиън: Свързана с Русия PR агенция плаща на блогъри за кампания срещу BioNTech/Pfizer

2514
Гардиън: Свързана с Русия PR агенция плаща на блогъри за кампания срещу BioNTech/Pfizer
Снимка: Getty Images/Guliver

Блогъри от Германия и Франция са получавали предложения срещу заплащане да разпространяват информация за стотици смъртни случаи след ваксиниране с BioNTech/Pfizer, пише „Гардиън”.

Според изданието, лондонската PR агенция „Fazze” е предлагала на блогъри и инфлуенсъри в Германия и Франция срещу заплащане да разказват на своите абонати за стотици пациенти, починали след ваксиниране с BioNTech/Pfizer.

Ваксините за Covid-19 „родиха“ девет нови милиардери

Печалбите от ваксини срещу Covid-19 са помогнали на най-малко девет души да станат милиардери, заяви мониторингова група, призовавайки ...

Представители на агенцията се свързали с няколко френски видеоблогъра, специализирани в областта на науката и здравеопазването, и на лош английски са ги помолили да обяснят на своите абонати, че „нивото на смъртност сред ваксинираните с препарата на Pfizer са почти три пъти повече, отколкото тези, ваксинирани с AstraZeneca”.

За достоверност блогърите трябвало да публикуват в своите материали препратки към сайта на „Le Monde”, както и към порталите „Reddit” и „Ethical Hacker” с изтекла в тях информация, която уж потвърждава данните за смъртта на пациенти след ваксинация.

„Гардиън” уточнява, че въпросната статия в „Le Monde” е посветена на данни, за които се твърди, че са откраднати от руски хакери от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и са публикувани по-късно в даркнет. В тази статия, обаче, няма информация за смъртността, подчертават британските журналисти. Другите два споменати сайта в момента са премахнати, констатира изданието

Популярният френски видеоблогър Лео Грас публикува в Туитър скрийншот на преписката с „Fazze”. Той подчертава, че компанията, от която е постъпила заявката, има „огромен бюджет”, но посредническата агенция отказала да назове името на своя клиент.

Известният германски блогър Мирко Дрочман също публикува копие от мейл с подобно предложение.

ЕК подписа трети договор с BioNTech-Pfizer за нови 1,8 милиарда ваксини

Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer. С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда ...

Позовавайки се на данни от социалната мрежа „LinkedIn”, журналистите от „Гардиън” пишат, че ръководството на агенция „Fazze” се намира в Москва и че преди е работило за агенция, основана от руски бизнесмени.

Френските медии, на свой ред, обърнаха внимание върху сходните цели между кампанията на „Fazze” и данните на страницата на ваксината „Спутник V” в Туитър, а именно заявлението, че векторните ваксини като „Спутник V” и AstraZeneca са „по-безопасни и ефективни”, отколкото мРНК-ваксините.

Агенция „Fazze” посочва като свой адрес 5 Percy Street в Лондон, но тя не е регистрирана там, уточняват журналистите. На 25 май агенцията закри сайта си и направи профила си в Туитър частен.

Междувременно подробни статистически данни за възможни нежелани реакции, включително смъртни случаи, свързани с ваксинациите с препарати на различни производители, са публично достъпни. На 7 май Федералният институт по ваксини и биомедицински препарати „Паул Ерлих” публикува такъв отчет за периода 27 декември 2020 г. – 30 април 2021 г.

На 28 април Европейската служба по външна политика (EAD) публикува доклад, според който Русия с помощта на дезинформация се опитва да подкопае доверието към „западните” ваксини срещу коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа