Генералният секретар на ОССЕ не иска Русия да бъде изключвана

1566
Генералният секретар на ОССЕ не иска Русия да бъде изключвана
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид заяви, че "има смисъл" Русия да остане в организацията, за да се поддържат дипломатическите канали. Думите ѝ идват въпреки заключението от годишната конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, че блокирането на работата ѝ от Москва поставя организацията в "задънена улица".

"Един ден отново ще имаме нужда от средства за разговори. А ОССЕ е единствената организация за сигурност, в която всички важни за европейската архитектура за сигурност хора седят на една маса", каза Шмид пред германския телевизионен канал Welt.

Солидарност с Украйна: Заседанието на ОССЕ във Варшава започна на тъмно (ВИДЕО)

Парламентарната сесия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в полската столица Варшава започна на тъмно в...

Според нея ОССЕ не разполага с механизъм за отстраняване на Русия, тъй като "това не е организация на съмишленици като ЕС или НАТО". Тя обясни, че ОССЕ е възникнала в резултат на конфронтацията по време на Студената война и е основана от държави с различни интереси, но с общо желание да се предотврати ескалация.

Шмид каза също така, че запазването на Русия в ОССЕ не означава, че всички членове са съгласни с действията ѝ. Тя добави, че Полша, която председателства организацията през 2022 г., поставя войната на Русия срещу Украйна в дневния ред на всяка сесия.

По-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за изключване на Русия от ОССЕ, като нарече участието ѝ "заплаха за сигурността и сътрудничеството в Европа".

ОССЕ обяви закриването на своята Специална мисия за наблюдение в Украйна през април, след като на 31 март Москва блокира удължаването на мандата на мисията.

Кремъл бесен: Полша отказа да издаде виза на Лавров за срещата на ОССЕ

Варшава е отказала да издаде виза на руския външен министър Сергей Лавров за участие в срещата на Организацията за сигурност и сътрудни...

Организацията осъди войната на Владимир Путин в Украйна в няколко свои доклада и поиска справедливост за извършените от руснаците зверства и военни престъпления.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е най-голямата световна междуправителствена организация в областта на сигурността, която включва всички страни от Европа, САЩ, Канада и ОНД. Мандатът ѝ включва контрол над въоръжаването и утвърждаване на човешките права, свободата на пресата и честните избори. Основана е във финландската столица Хелзинки през 1975 г. Седалището ѝ се намира в австрийската столица Виена.

ОЩЕ: Нов доклад на ОССЕ: Поредица от ужаси, дело на Русия, които влизат в определението "престъпление срещу човечеството"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза дали да се изключим от социалните мрежи

Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети

Вторият човек след Путин: Николай Патрушев е назначен за помощник на диктатора

Победителят в "Евровизия" иска трети пол в Швейцария

"Войната се печели с икономика": Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Русия води война в сянка срещу цяла Европа: Премиерът на Естония

Воюваш за ДНР, няма пари: Рониш сълзи пред Путин (ВИДЕО)

Шаламанов: Смените на Путин не са добри за Украйна, защото са правилни решения

Атака с дронове: Руски влак дерайлира, пламнали са вагони с гориво (ВИДЕО)

Анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа