Generation Awake: Да дадеш нов живот на стъклените бутилки

14467

Лусиа Бруни се е специализирала в рециклирането на стъклени бутилки в своята работилница в Барселона, превръщайки ги в оригинални и елегантни предмети от всекидневния живот.

Идеята да дава нов живот на стъклените бутилки й дошла по време на магистратурата й в столицата на Каталуния, след като преди това учела в родната си Италия.

"Влюбих се в стъклото и способностите му. То е специален материал. Оценявам полезните и функционалните неща и се опитвам да създавам емоционална връзка между тях и собствениците им", заявява тя.

Лусия превърнала тази любов в бизнес, основавайки компанията си "Lucirmas" през 2010 г. Всеки месец тя трансформира 70 - 80 бутилки, предоставени й от приятели, ресторанти и други, в нови творения. Някои стават лампи, стенни огледала, закачалки за шапки. Други се превръщат в по-малки предмети като лъжици, поставки за клечки за зъби или пепелници.

Работейки предимно сама, Бруни обикновено има двама стажанти, например студенти по дизайн. В последствие тя започнала да работи в сътрудничество с местни дизайнери и артисти и да представя продуктите си по изложения.

Всеки артикул преминава през няколко фази, за да стане завършен. Първо стъклото се почиства и полира. След това бавно се загрява до точката на топене, а след това още по-бавно се охлажда. Процесът позволява да се създадат нови форми.

Грижата за околната среда е ключов принцип в работата на Лусиа. "Фокусирам се не просто върху повторното използване на бутилките, но и по същество аз рециклирам", заявява тя.

Лусиа Бруни е представител на един от многото бизнес проекти в Европа, които доказват с работата си и материалите, които използват, че това, което се изхвърля, може да се превърне в ресурс. Те дават примери как идеите на Generation Awake могат да се приложат на практика. Тези примери показват как "да си еко" може да е печелившо и да осигурява работа.

-----

Generation Awake: Факти и данни

"Generation Awake" е кампания за повишаване на осведомеността относно ефективното използване на ресурсите. Тя е насочена към широката о...

"Generation Awake" е кампания за повишаване на осведомеността относно ефективното използване на ресурсите. Тя е насочена към широката общественост, като показва какво можем да направим в ежедневния си живот, за да намалим отпадъците и да използваме по-разумно природните ресурси, като вода, енергия, дървесина и метали. Кампанията започна през 2011 г. и се организира от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия с цел да се насърчи изграждането на енергийно ефективна Европа със „зелена“ (или „рециклираща“) икономика. Инициативата призовава хората да се замислят за своите потребителски навици и последиците от тях върху околната среда, природните ресурси, качеството на живот, здравето и благополучието.

Повече инфографики можете да намерите на: http://www.generationawake.eu/en/the-campaign/about-the-campaign/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа