Георги Марков: Орбан го избраха, защото разби монополите

33502
Георги Марков: Орбан го избраха, защото разби монополите
Снимка: Getty Images / Guliver

Преди четири години Виктор Орбан спечели парламентарните избори, побеждавайки социалистите. След като стана премиер, Орбан направи нова конституция, намали броя на депутатите, както и да намали цената на тока и парното. Това ще е национална политика, макар че в Брюксел ще има голям натиск, каза той. Моят народ не е второ качество, заяви Орбан и намали до три пъти цената на тока и парното. И сега пак спечели и пак с огромно мнозинство, заяви бившият конституционен съдия Георги Марков в предаването „Лице в лице”.

Марков, който прекарва много време в Унгария, даде пример какво е успял да направи Орбан. Моя позната унгарка миналата година плати 120 евро за отопление и ток, тази година – 50 евро. Орбан изплати заема на МВФ и след това затвори офиса му в страната и отвори пазара на Унгария на Изток. Унгария има 25% увеличен износ на селскостопански продукти за Русия, Китай инвестира 2 млрд. евро за жп линия в страната. Пекин за последната година купи от Унгария 20 хил. тона свинско месо, 6 хил. тона патешко месо, изброи Марков.

България през 2013 година: Монополите в енергетиката и цената на тока

Освен политическия обзор на годината, Actualno.com представя на Вас, уважаеми читатели, няколко важни икономически теми, които оказаха ...

Преди се хванахме на съветските генерали, сега на брюкселските чиновници. Орбан на първия си ден като премиер отиде не в Брюксел, а в Полша, с думите „ние сме се били като братя”. Днес слушах г-жа Кунева и г-н Калфин, които много уважавам, но какво направиха те – станахме единствената страна в ЕС, която не беше питана на референдум иска ли да влезе в този Съюз. И продължават в този дух, разгневи се Марков.

Брюксел нападна Орбан, защото им засегна интересите, а при предишния премиер-социалист Ференц Дюрчан 360 хил. унгарски семейства бяха на ръба да загубят жилищата си. Дойде Орбан и каза – господа, не може да изкарвате такива печалби на гърба на обикновените хора. Ще се лишите от част от печалбата си, за да може да се закрепят нещата. Затова го избраха Орбан с такова мнозинство, подчерта Марков.

Кворумът „с клизма” не е добре за една парламентарна демокрация. Има една парламентарна инфантилност, която не води доникъде и затова на предстоящите европейски избори сърцата и умовете на българите ще са в българския, а не в Европейския парламент, каза Марков.

Най-голямото безобразие на този нов Избирателен кодекс е, че промениха нещата за Велико народно събрание. Сега, ако се наложи, ще ги избираме не мажоритарно, а пропорционално, по партийни листи, възмути се бившият конституционен съдия.

МВФ закрива офиса си в Унгария

Международният валутен фонд ще затвори офиса си в Будапеща през август, заяви в четвъртък говорителят на МВФ Уилям Мъри във Вашингто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа