Германия и Франция сключили таен пакт за износа на оръжие?

2554
Германия и Франция сключили таен пакт за износа на оръжие?
Снимка: БГНЕС

Дълго време Германия и Франция спореха за правилата за износ на съвместно разработеното от двете държави въоръжение. Според информация на водещото германско издание Der Spiegel двете страни са подписали таен пакт, който регулира оръжейния експорт. В него Берлин изглежда е направил големи отстъпки пред Париж, подчертават от редакцията, цитирани от "Фокус".

За какво става въпрос? Германия е предоставила на Франция широка свобода за продажба на съвместно разработени оръжейни системи на трети страни. Това е резултатът от тайно споразумение, постигнато от правителствата в Берлин и Париж на 14 януари тази година. „Страните няма да се противопоставят на прехвърлянето или износа към трети страни", се казва в споразумението, с което разполага Der Spiegel. Документът от две страници, написан на английски език, е озаглавен „Френско-германското индустриално сътрудничество в отбраната - общо разбиране и принципи на продажбите".

Ердоган: Терористите използват западни оръжия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини западните съюзнички на Турция, че въоръжават терористи и убийци, които атакуват мюсюлман...

Става въпрос за съвместни проекти като планирания танк, който Франция и Германия искат да развиват заедно. В продължение на месеци Париж и Берлин твърдяха, че впоследствие германците ще имат право да налагат вето на френски сделки с партньори като Саудитска Арабия.

В тайния пакт обаче не се говори за никакво вето. Само ако директните интереси или националната сигурност са застрашени, един от партньорите може да възрази срещу планирана сделка за износ на оръжейните системи.

Споразумението допълва новия френско-германски договор, подписан от канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в края на януари в Аахен. В договора износът на оръжие съдържа само общото предложение, че следва да бъдат наложени общи правила за продажбата на оръжията.

В допълнителния документ партньорите се споразумяват да се информират взаимно „отрано", в случай че планират износ на оръжие за страна извън НАТО. Ако се стигне до спор, в рамките на два месеца Берлин и Париж ще проведат „разговори на високо равнище за размяна на мнения и търсене на алтернативи", гласи текстът на споразумението, в който е постигнато съгласие за създаването на „постоянен орган" за съветване по основни въпроси на износа.

Германската полиция затвори две издателства за връзки с ПКК

Във вторник германската полиция нахлу и затвори две издателски компании, свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).Вът...

Федералното правителство в Берлин е отказало да коментира поверителния документ. Държавният министър на външните работи Михаел Рот заяви пред изданието: „Още по-близкото френско-германско сътрудничество предлага възможността Европа да стане по-суверенна, но и ние ще трябва да правим компромиси по този въпрос. Обединена Европа не може да означава всяко национално решение автоматично да се прилага едно към едно".

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен също изрази своята откритост за компромис с Франция. В по-ранно интервю тя настоя Европа да „разработи общи етични стандарти и принципи” в спора за износа на въоръжение. Но трябва да се прояви готовност за компромис. „Настояването за максимални позиции не създава силна общност", припомня изданието думите й.

Вечният въпрос остава: Ще получи ли Париж право да продава оръжия на Саудитска Арабия? Германия и Франция са много далеч една от друга в гледните си точки за износа на оръжие. Докато Париж разглежда продажбата на оръжия в целия свят като икономически фактор и поради тази причина среща огромна политическа подкрепа, то Берлин провежда по-рестриктивна политика. Всяка отделна доставка извън НАТО трябва да получи одобрение от Федералния съвет за сигурност.

Особено противоречиви в момента са оръжейните доставки за Саудитска Арабия. Докато Германия спря изпълнението на вече сключени договори (заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги), Париж не вижда причина да не продължи да доставя оръжие на саудитците, припомнят от редакцията.

Франция се опасява от загуба на влияние в следващия ЕП

Изправени пред тежка загуба през майските избори за Европейски парламент, двете традиционни френски партии рискуват да заемат поддържащ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа