Германия разследва Apple за антиконкурентни практики

1231
Германия разследва Apple за антиконкурентни практики
Снимка: iStock/Guliver

В понеделник Германия започна разследване срещу Apple за антиконкурентни практики, след като производителят на iPhone стана четвъртият американски технологичен гигант, който беше засегнат от подобни разследвания, съобщи АФП.

През последните седмици антимонополният орган започна подобни разследвания срещу Amazon, Google и Facebook съгласно нов закон, който влезе в сила през януари, като даде на регулаторите повече правомощия да се намесват в контрола върху големите технологични компании.

Русия глоби Apple 12 млн. долара

Руската федералната антимонополна служба (ФАС) наложи на Apple глоба в размер на 906 милиона рубли (над 12 милиона долара) за нарушава...

Надзорният орган заяви, че е започнал първия етап на разследването, за да се определи дали Apple влияе на кръстосания пазар.

„Екосистемата, простираща се на различни пазари, може да е индикатор за такава позиция, заемана от дадена компания“, казаха от институцията. "Подобни властови позиции могат много да затруднят противопоставянето на други компании." Андреас Мунд, който оглавява Федералната картелна служба, заяви, че неговата служба ще разгледа дали Apple е установила такава цифрова екосистема на няколко пазара около iPhone със собствената си операционна система iOS.

„Основен акцент в разследването ще бъде работата на App Store, тъй като в много случаи тя дава възможност на Apple да оказва влияние върху бизнес дейността на трети страни“, добави той.

След първия етап на разследването службата може да разгледа други специфични проблеми, след като получи жалби от „няколко компании срещу потенциални антиконкурентни практики“.

САЩ: Apple увеличава инвестициите си до 430 млрд. долара за 5 г.

Apple планира да увеличи инвестиционните си планове в САЩ до 430 млрд. долара през следващите пет години, като заяви, че това ще създа...

Има и оплакване срещу предполагаемите ограничения от компанията на потребителите за във връзка с въвеждането на операционната система iOS 14.5.

Жалби са подадени и от разработчици на приложения, оспорващи използването на системата на Apple за покупки в приложения.

По-твърдата позиция на Германия срещу цифровите гиганти дойде след представянето на новия законопроект на ЕС през декември, целящ да ограничи силата на интернет гиганти, което може да промени начина, по който големите от Силициевата долина могат да работят в 27-членния блок.

Тласъкът за затягане на законодателството идва, когато големите технологични компании са изправени пред все по-голям контрол по целия свят, включително в Съединените щати, където Google и Facebook са изправени пред антитръстови дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com