Германия ще може да вкарва в затвора политици за бездействие срещу замърсяването

1621
Германия ще може да вкарва в затвора политици за бездействие срещу замърсяването
Снимка: Getty Images/Guliver

Германия ще може да вкарва в затвора официални лица и ръководители на провинции за това, че не са наложили забрани на замърсяващи превозни средства в рамките на градовете. Това ще стане само съгласно специфично законодателство, което зачита пропорционалността, постанови Европейският съд днес, предава AFP, цитирана от БГНЕС.

От германската правосъдна система ще зависи дали тези политици ще бъдат изправени пред затвор, постанови съдът, след като беше помолен да се произнесе по дългогодишен спор между екологичните активисти и правителството на Бавария.

Германия с пробив в климатичните реформи

Законодателите в Германия постигнаха твърд компромис относно цените на въглерода, като извадиха парламента от задънената улица заради о...

От 2012 г. екологичната група “Deutsche Umwelthilfe“ (DUH) се опитва да принуди баварското правителство да приложи мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата на провинцията Мюнхен. Както активистите, така и съдебната власт твърдят, че правителството на Бавария грубо игнорира решение на съда в Мюнхен от 2014 г., изискващо план за действие за въдворяване на градска забрана за превозни средства с дизелово гориво.

Становището на Съда на ЕС днес, макар да не е правно обвързващо, може да има последици за водещите политици от баварската сестринска партия на управляващите християндемократи на канцлера Ангела Меркел.

Съдът заяви, че всяка присъда за затвор ще изисква „национално правно основание, което е достатъчно приемливо, точно и предвидимо при прилагането му“. Той добави, че такова наказание трябва да бъде "пропорционално".

Главният адвокат на съда заяви през ноември, че в Германия не съществува такова правно основание.

„Политико“: Зеленият обяд в ЕС ще струва пари

Около 50 региона в 18 държави от ЕС, сред които и два в България, биха могли да получат финансова подкрепа по фонда, чиято цел е да по...

Баварският висш административен съд насочи случая към Европейския съд през ноември 2018 г., като заяви, че „високопоставени политически фигури ясно са дали да се разбере, както публично, така и пред съда, че няма да изпълнят своите отговорности“. Заплахата от глоба в размер на 4 000 евро (4 450 долара) се оказа "неефективна". Затова съд в Бавария помоли магистратите в Люксембург да осигурят правно основана заплаха на депутатите със затвор.

В днешното си решение Съдът на ЕС припомни, че „изискващият решение съд е установил, че разпореждането за финансови санкции не може да доведе до промяна в поведението, тъй като глобата ще бъде кредитирана като доход за Бавария и по този начин„ няма да доведе до икономическа загуба“. Той заключи, че до лишаване от свобода трябва да бъде прибягвано, "само когато при липса на по-рестриктивни" мерки като например по-строги, подновими глоби, чието плащане в крайна сметка не е от полза за бюджета, от който са финансирани".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа