Германия спира вноса на руски петрол, независимо от санкциите на ниво ЕС

7497
Германия спира вноса на руски петрол, независимо от санкциите на ниво ЕС
Снимка: Gazprom

Германия планира да спре да внася руски петрол до края на годината, дори ако ЕС не успее да вземе единодушно решение като част от следващия пакет санкции. Това съобщават пожелали анонимност правителствени представители от Берлин пред Bloomberg.

Новината идва в навечерието на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, на която трябва да бъдат обсъдени най-новите санкции срещу Русия. В тях Европейската комисия включи предложение за забрана на руския суров петрол до ноември, а след края на 2022 да се преустанови и вносът на рафинирани горива. Унгария обаче към момента налага вето върху решението.

Коментар №1 на седмицата: Петролно ембарго на ЕС срещу Русия: Лъжите в България

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 30000 ваши прочитания в Actualno.com.България ще н...

Усилията на германското правителство да се договорят сделки за алтернативни количества прогресират и кабинетът е уверен, че може да се справи с оставащите логистични проблеми в рамките на следващите 6-7 месеца, заявяват източниците на Bloomberg. Канцлерът Олаф Шолц е решен да изведе до край този национален план в контекста на санкциите срещу Москва заради войната в Украйна. Не е ясно обаче кои държави ще компенсират недостига.

Делът на Русия в потреблението на суров петрол в Германия е намалял до 12% от около 35% в предвоенния период, според информация на Министерството на икономиката в Берлин. Предизвикателствата пред страната включват осигуряване на алтернативни количества петрол в ключова рафинерия в източната част на Германия, която разчита на внос от „Роснефт“ през тръбопровода „Дружба“.

Заводът за преработка на нефт в Шведт, който осигурява доставките на гориво за международното летище в Берлин, за повечето бензиностанции в столицата и за съседната провинция Бранденбург, ще трябва да извършва алтернативни доставки през балтийското пристанище Рощок. Германските власти са установили, че може да се използва стар тръбопровод, свързващ Рощок и Шведт, но сравнително малкият му размер означава, че засега той може да покрие само около 60% от пълния капацитет на рафинерията. Властите работят за увеличаване на налягането на помпите в тръбопровода и за модернизиране на инфраструктурата, за да може до Шведт да достига повече петрол.

Обмисля се и покриване на нуждите от гориво на берлинското летище от друга рафинерия, евентуално в Бавария. Първоначално петролът за Шведт (б.а. – който няма да е от Русия) ще идва от национален резерв близо до пристанището Вилхелмсхафен, откъдето ще се транспортира до Рощок и оттам - по разширен тръбопровод - до рафинерията.

Сандов: Доставките на горива няма да бъдат нарушени, може да идват и от други рафинерии

Няма да има нарушени доставки на горива при ембарго върху руския нефт, категоричен е вицепремиерът и министър на околната среда и водит...

Тъй като се смята, че „Роснефт“ няма голям стимул да смени доставчика на Шведт, Германия подготвя законодателство, което ще отнеме контрола върху рафинерията от руската компания още на 1 юни.

Що се отнася до решението на ЕС за забрана на вноса на руски петрол, Унгария и Словакия получиха разрешение за изключение от ембаргото до края на 2024 г., а Чехия – до юни 2024 г. И трите страни са прекалено зависими от доставките от Русия.

На 13 май вицепремиерът Асен Василев обяви в парламента, че България ще бъде добавена в изключенията от ембаргото. „Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид“, каза финансовият министър.

Унгария обаче се противопоставя напълно на забраната за внос на руски петрол. Според Politico – ЕС може да раздели санкционния пакет и да отложи налагането на ембаргото заради действията на Будапеща. Изданието вече писа, че унгарското правителство е намекнало, че иска 750 млн. евро, за да подкрепи мярката на европейско ниво.

Politico: ЕС ще предложи на Унгария компенсация срещу подкрепата й за руското петролно ембарго

Европейският съюз обмисля възможността да предложи на Унгария финансова компенсация, за да я убеди да подкрепи ембаргото върху руския п...

В понеделник, преди срещата на външните министри на страните членки, топ дипломатът на Литва Габриелиус Ландсбергис коментира исканията на Унгария с думите: „Целият блок става заложник на една държава. Няма как да бъдем държани като заложници“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа