Германски адмирал: НАТО контролира ситуацията в Балтийско море

4845
Германски адмирал: НАТО контролира ситуацията в Балтийско море
Снимка: Getty Images/Guliver

Вицеадмирал Ян Кристиан Каак, новият инспектор на германския флот, отговори на въпросите на Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) относно руската заплаха в Балтийско море и бойната ефективност на германските кораби.

FAZ: Г-н вицеадмирал, след началото на руската инвазия в Украйна, командването на германския флот изпрати повече от дузина кораба в Балтийско море. Други балтийски страни също увеличиха присъствието си в Балтийско море. Тези акции имат определена символична сила. Но къде и защо бяха изпратени тези кораби?

Първо, за общото състояние на нещата. Ситуацията в Балтийско море е овладяна. Бързо демонстрирахме, че сме способни да вкараме сили в околното пространство. Показахме, че и тук сме нащрек, това беше ясен сигнал към Русия. Освен това убедихме нашите западни съюзници, че сме един за всички и всички за един. Координирахме действията си с партньорите от НАТО, както и с Финландия и Швеция. Изпратихме миночистачи в района на Талин. Фрегатата за противовъздушна отбрана „Саксония“ се намира в центъра на Балтийско море. Тя е в състояние да проследява движението на самолети на големи разстояния. В момента там маневри провежда международно подразделение за противоминно противодействие. Нашата цел е да покажем в Балтийско море, че сме тук.

- Как реагира руската страна?

Военните могат бързо да изпращат сигнали, които другата страна да види. Разбира се, бяхме забелязани. Виждаме нормално поведение от руска страна, тоест всичко се случва както обикновено. Там се извършва нормална тренировъчна работа, техните кораби се приближават до нашите на разстоянието, предвидено от правилата. В този регион ние постоянно сме в контакт помежду си – по един или друг начин.

– Значи не сте забелязали от руска страна признаци, че конфликтът се разширява?

Не. Напротив, ние по-скоро виждаме признаци, че другата страна се опитва да ограничи конфликта. Това, разбира се, беше улеснено от факта, че ние – НАТО и германския флот – много бързо показахме, че сме тук.

- Вие обаче, както беше съобщено, говорихте за реални опасности на Балтийско море ...

Говорих абстрактно за възможните опасности. Те включват мини и, разбира се, кораби. Мините са средство за промяна на географията, както за врага, така и за нас самите. В Балтийско море ние, крайбрежните държави, се познаваме добре, така че успяваме да не прегреем ситуацията. Така всеки се придържа към някаква невидима линия, която не преминаваме. Но ако, например, британски самолетоносач изведнъж се появи в Балтийско море, тогава това би било грешен сигнал.

- Каква роля изобщо може да играе германският флот в този регион? Неговите възможности са малки, въпреки че след руските са най-многобройни в Балтийско море.

„Да, нашият флот в Балтийско море е малък. Други държави гледат на нас с известно очакване, те са готови да си сътрудничат с нас и да ни виждат като надежден партньор. Но ние трябва да носим отговорност за тази роля. Сътруднича на равни начала с други инспектори от Балтийския флот, независимо от техния размер. Поради това се разбираме добре.

- Но може ли да се запази сегашното ниво на присъствие на германския флот в Балтика? Бойната готовност на фрегатите и корветите напоследък не е на много високо ниво.

Сега 40% от целия ни флот е в морето. Това беше ясен сигнал, но няма да издържим така дълго. Затова започнахме да разработваме оперативна концепция за Балтийско море, наречена Baltic Guard, в която участват и други страни. Можем да гарантираме, че надводните кораби на НАТО присъстват навсякъде, където е необходимо.

- Не трябва ли Германия да спре да участва в други акции, например в Средиземно море?

Това решават политиците. Но например спряхме корветата „Ерфурт”, насочваща се към Средиземно море, близо до Бохум и я изпратихме в Норвежко море, където тя ще стане част от постоянната формация номер 1 на НАТО. Следователно сега имаме временна пролука в Средиземно море в рамките на UNIFIL.

- В Берлин сега обсъждат въоръжението на Бундесвера. Какви идеи има ВМС, когато става дума за пакет от 100 милиарда евро? Какво е важно?

Първо, важно е да се повиши бойната готовност на съвременния флот. Ще става дума за боеприпаси, резервни части и средства за комуникация. Това казах на нашия министър на отбраната. За нас всяко пътуване в морето е свързано с риск, защото в него всичко може да се случи.

Второ, има известна разлика между планираните инсталации на НАТО и това, което всъщност имаме. Това се отнася за няколко фрегати и корвети, от които се нуждаем допълнително. Аз съм предпазлив оптимист, че с някои подобрения във финансирането ще постигнем това предсрочно. На първо място, нямаме капацитет за ремонт, особено в областта на планирането. Ако видите корветата "Лудвигсхафен ам Рейн" от декември 2020 г. до края на март 2022 г. да ръждясва във Варнемюнде на кея, в очакване на корабостроителницата да има свободно време да я ремонтира, тогава това е лошо. И това се случва в ситуация, когато почти наблизо има корабостроителници, които имат остра нужда от поръчки. Проблеми във федералните щати има и при изграждането на инфраструктура. Военните водолази чакат от 2008 г. за въвеждане в експлоатация на нов тренировъчен басейн. Това е непоносима ситуация.

- От няколко години ВМС чакат фрегатите от клас "Баден-Вюртемберг" да бъдат приведени в пълна бойна готовност. Кога най-накрая може да бъде въведен в експлоатация първият кораб от този клас?

Това вероятно ще се случи в средата или края на 2023 г. Разбира се, вече е твърде късно, ние имаме отдавна обучени екипажи за тези кораби, които са нетърпеливи да започнат служба.

– Но дали тези фрегати, всяка от които струва повече от 900 милиона евро и които са предназначени за дългосрочни операции по стабилизиране в далечни региони на света, няма да се окажат твърде скъпи и ненужни инвестиции?

Тези фрегати са предназначени за дългосрочни операции в отдалечени райони на Световния океан и нашият флот ще продължи да участва в международни кризисни операции в бъдеще. Тези фрегати могат да се използват и като командни кораби или за присъствие в Индийския океан, например. Но трябва да живееш с това, което имаш. Ако е необходимо, ще трябва да разширим възможностите на тези кораби, например способността им да се борят с подводници.

- Има ли сега - във връзка с конфликта в Украйна - повишен интерес към служба във флота? Увеличи ли се напливът на желаещи да служат във флота?

Получавам огромен брой писма и имейли в подкрепа на нашата работа. По време на пандемията, разбира се, имахме ограничения, но след 24 февруари виждаме явно повишен интерес към служба във ВМС и като цяло във въоръжените сили. Днес нашите младежи-офицери много често са молени да отиват в училищата и да говорят за военната служба.

ЕК поиска Украйна да изнася храни през Балтийско море

Европейската комисия (ЕК) предложи създаването на специални търговски маршрути между Полша и Украйна, за да се опита да намали въздейст...

- Вие някога, все още като млад офицер, преди да поемете командването на фрегата "Бавария", сте взели няколко месеца отпуск, за да гледате дете. Това не се случваше често във флота тогава, или се случваше?

Да, когато направих това, беше напълно необичайно. Тогава мнозина ме дразнеха и трябваше да търпя много. Но за мен беше важно. Когато отидеш на море за дълго, това е тежка работа. С дете е същото нещо - трябва постоянно да сте нащрек и да действате бързо. Взех родителски отпуск и това беше страхотно преживяване за мен. Днес във флота това е доста често срещано явление, въпреки че трябва да кажа, че майките, а не татковците, по-често ползват такъв отпуск.

– Вашият предшественик имаше за мото „Традиция, строгост, борба”. Какво е вашето мото?

Нямам мото. Но според моите идеи трябва да управлявам ВМС по такъв начин, че да са боеспособни. За да направите това, е необходимо да проверите отново всичко в нашата организация и да разберете дали нашата структура е оптимална. Винаги съм се радвал да се справя добре с дадена задача и да постигна добри резултати. Сега се радвам, че заедно с много невероятни хора мога да развивам нашите военноморски сили.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com