Германски депутат критикува ЕК и ОЛАФ заради измамите с еврофондовете у нас

2005
Германски депутат критикува ЕК и ОЛАФ заради измамите с еврофондовете у нас
Снимка: iStock

Еврокомисията и ОЛАФ (службата за борба с измамите в Европейския съюз) бяха подложени на остра критика, че не пазят достатъчно добре интересите на Европейкия съюз (ЕС) срещу измамите с еврофондове в България, информира СЕГА. Депутати от Комисията по бюджетен контрол на Европарламента обмени мнения с представители на двете институции как се контролира "споделеното управление на еврофондовете" у нас.

"Зеленият" депутат от Германия Даниел Фройнд, който миналата година бе в България специално по повод уличните протести, отправи въпроси към Брюксел: "Трябва ли да четем вестници, за да разберем как се крадат еврофондове в България? Защо САЩ виждат корупцията там, а ЕК не я вижда?" Той изброи някои от последните скандални разкрития за злоупотреба с обществени средства като финансирането на фиктивни ремонти на язовири и раздаването на пари от Българската банка за развитие на близки до властта олигарси вместо на малки и средни предприятия.

Кристиан Вигенин: Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от правителствата на Борисов

"Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите заповеди по принцип и още повече на едно свято място, а именно - да ...

Представители на ЕК и ОЛАФ увериха евродепутатите, че "следят отблизо" процесите в България и правят одити, за да разкриват нередности с европейските средства, но признаха, че разчитат главно на съдействието на българските власти, въпреки че те са в дъното на проблема с произволното раздаване на европейски пари. Що се отнася до липсата на осъдени лица, ОЛАФ обясни, че българският наказателен закон преследва само физически, а не юридически лица, които всъщност са бенефициентите. ЕК пък се отчете с "къщите за гости", по които имало разследвания и предстояло връщане на пари.

От българските евродепутати се изказахха двама. Цветелина Пенкова от БСП обърна внимание как чрез верига от подизпълнители се източват структури фондове в полза на приближени до властта. При липсата на български преводачи Александър Йорданов се изказа неизвестно защо на полски (въпреки че би трябвало да говори и френски според биографичните си данни), като похвали прокуратурата, че и без санкциите по Закона Магнитски е погнала един укриващ се в Дубай олигарх (Васил Божков).

Португалецът Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Европейската комисия, който отговаря за България, увери евродепутатите, че фирми на уличените по Закона Магнитски лица не са получавали еврофондове. Неговата дирекция веднага поискала информация от българските власти и за лицата в т.нар. черен списък, съставен след огласяването на американските санкции, и се уверила, че в техните ръце не са попадали европейски пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

"Всеки оцелява както може": Кулеба за призива на САЩ да не удрят руски енергийни обекти (ВИДЕО)

Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Полша получи най-голямото плащане откакто е член на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа