Гневът на фермерите: защо изкараха тракторите в Германия

2585
Гневът на фермерите: защо изкараха тракторите в Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

В понеделник германските фермери започнаха продължителни протести. Цяла седмица те ще блокират пътища и магистрали и ще парализират градските центрове с бавно движещи се колони от трактори.

В столицата Берлин стотици фермери се събраха с тракторите си пред Бранденбургската врата. Но и на други места в Германия движението е сериозно затруднено от протестиращите земеделци. Кулминацията на техните действия е насрочена за 15 януари в Берлин.

Фермерите протестират срещу политиката за строги икономии на федералното правителство. Те станаха необходими след решението на Федералния конституционен съд за бюджета. Първоначално планът предвиждаше да бъдат отменени наведнъж съществуващите данъчни облекчения за дизела и освобождаването от данъка върху моторните превозни средства за селскостопанските и горските превозни средства. Това щеше да донесе почти 1 млрд. евро допълнителни приходи за правителството.

Още: Испания пое командването на военноморските сили на НАТО

Секторът е в сравнително добра позиция

Актуалните планове предвиждат данъчната отстъпка за дизела да бъде постепенно премахната в рамките на три години. От 2027 г. субсидията за дизеловото гориво ще отпадне изцяло. Според Федералното министерство на земеделието през 2024 г. един средно голям фермерски бизнес може да очаква допълнителни разноски за дизел за около 1000 евро. Освобождаването от данъка върху моторните превозни средства ще остане постоянна мярка.

Напоследък секторът като цяло се намира в сравнително добро състояние след няколко трудни години, коментира ARD. Германската фермерска асоциация (DBV) съобщи, че през изминалата икономическа година (2022 - 2023) стопанствата са постигнали рекордни резултати. Основните търговски стопанства са генерирали средно 115 400 евро, което представлява увеличение с 45% в сравнение с предишната година. "Това не е прекомерно висока сума в сравнение с други сектори, като месарския, хлебарския или сладкарския отрасъл", обясняват още от асоциацията. Фермерите се възползват най-вече от поскъпналите храни.

Болезнено, но поносимо

Още: Машинистите в Германия продължават стачката

Фермерската асоциация обаче вече е по-песимистично настроена за настоящата 2023 - 2024 икономическа година. Стопанствата са инвестирали значително по-малко, посочва президентът на браншовия съюз Йоахим Руквид: В допълнение към това цените на зърното, маслодайните култури и млякото отново вървят надолу.

Намаляването на субсидиите за дизела е болезнено за повечето стопанства, но е поносимо, обяснява директорът на Института за развитие на селското стопанство "Лайбниц" Алфонс Балман, цитиран от АРД. Това означава загуба на приходи между 1 и 3 процента. "Онова, което се крие по-надълбоко обаче, е голямата обща несигурност, съществуваща в земеделието", казва той.

Правителствените помощи остават значителни

Според германското правителство субсидията за дизеловото гориво за фермерите, която се обсъжда сега, представлява едва около 6% от общите субсидии за селското стопанство. Съществуват и други субсидии. През икономическата 2021 - 2022 г. около 37% от тези субсидии са идвали от федералното и местни правителства. Лъвският дял - около 57% - е бил от европейско финансиране.

Още: Машинистите на влакове в Германия започнаха 3-дневна стачка

Според германското правителство през икономическата 2021 - 2022 г. средното стопанство е получило почти 48 000 евро под формата на преки субсидии. Следователно държавното подпомагане представлява значителен дял от доходите на стопанствата. Средно то е било 45%, а за големите ферми в източните германски провинции - даже близо 50 процента.

 

Източник: Дойче веле

Германия: кога ще поевтинеят електрическите автомобили?

Отиде си Франц Бекенбауер (ВИДЕО)

Хабек: Крайнодесни могат да овладеят фермерските протести (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com