Голям пожар изпепели нощен клуб в Букурещ

1802
Голям пожар изпепели нощен клуб в Букурещ
Снимка: Getty Images / Guliver

Силен пожар избухна тази нощ в букурещкия нощен клуб "Бамбу", разположен на брега на езерото Тей, като 38 души са били откарани в болница.

Много от пострадалите са получили отравяне от вдишване на дим, събощава ТАСС, позовавайки се на Аджерпрес.

По информация на градския инспекторат за извънредните ситуации засега в болница остават шестима души, като състоянието на един от тях е тежко.

Телевизионният канал "Диджи-24" съобщи, че много гости на клуба, изплашени от пожара, са скочили в замръзналото езера. Пожарникарите са ги извадили от езерото, но някои от хората са пострадали от хипотермия.

В езерото работят водолази, за да се уверят, че никой не се е удавил при инцидента. Няколко души, които са скочили от прозорци, са със счупвания на краката. Сградата на клуба е напълно изгоряла при пожара.

Очевидци твърдят, че много от посетителите са пушили в помещенията на клуба, въпреки че в Румъния това е забранено със закон. Причините за пожара се разследват, като прокуратурата е образувала наказателно дело по случая.

Адвокати на собствениците уверяват, че клубът е имал всички необходими за функционирането му разрешителни, но заместник-кметът на района, в който се намира заведението, Дан Криситан Попеску твърди, че клубът не е имал редица документи.

Инспекторатът за извънредни ситуцации посочи, че клубът не е имал документ за пожарна безопасност и че е бил глобяван няколко пъти от 2015 г. насам.

Официалните представители са дали на собствениците срок от няколко месеца, за да извадят необходимото разрешително.

Клубът "Бамбу" е един от най-известните в румънската столица. Той не гори за първи път. През 2005 г. пак бе опустошен от пожар, но бе възстановен, съобщи сайтът Роуменийн инсайдър.

10 души пострадаха при сблъсък на два влака в Букурещкото метро

10 души пострадаха в Букурещ при сблъсък на две влакови композиции в метрото, като едната мотриса настигнала движещата се пред нея и я ...

През 2010 г. в клуба е била построена нова съвременна сцена.

Заведението се отличава с екстравагантна архитектура. Собственик на клуба е италианец на име Джошуа Кастеляно, женен за румънската певица Антония, а един от акционерите е известният румънски модериер Каталин Ботезату,.

В края на октомври 2015 г. в букурещкия клуб "Колектив" по време на пиротехническо шоу стана пожар, в резултат на който загинаха 64 души. Инцидентът предизвика в страната вълна от протести срещу корупцията, позволила на собствениците на заведението да нарушат нормите за безопасност, и тогавашното социалдемократическо правителство на премиера Виктор Понта бе принудено да подаде оставка.

"За щастие нямаше изгубени животи при пожара в букурещкия клуб", написа румънският президент Клаус Йоханис в профила си във Фейсбук след пожара в клуб "Бамбу".

"Ние преживяхме още една сериозна трагедия. Правила и закони очевидно бяха нарушени отново. Докато не разберем веднъж завинаги, че законът е за всеки, обществото винаги ще бъде в опасност", посочи президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com