Гутериш: Да не оставяме омразата да има последната дума

1089
Гутериш: Да не оставяме омразата да има последната дума
Снимка: Getty Images

"Никога не можем да оставим омразата да има последната дума",  написа в Twitter генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. "Без значение как изглежда, речта на омразата онлайн може да причини вреда в реалния живот", смята той.  Гутериш призова хората да се присъединят към действията против омразата и сподели някои от съветите на ООН за това.  

 

Пауза

Първият съвет е паузата. "Въздържайте се да правите, каквито и да е коментари, насаждащи омраза, или да предавате такова съдържание. Независимо дали онлайн или офлайн, ние всички трябва да действаме отговорно, за да спрем разпространението на омраза и дезинформация", призовава организацията. ООН съветва да имаме момент за пауза преди да споделим съдържание онлайн. 

Проверка на фактите

"В дигиталния свят е обичайно да се натъквате на дезинформация и вредно съдържание, но е относително лесно да проверите съдържанието, което смятате за надеждно. За да откриете невярна и пристрастна информация, включително пропаганда на реч на омразата, не забравяйте да проверите произхода на съдържанието с помощта на търсачки, инструменти за проверка на факти и други надеждни източници. Можете също да изтеглите изображения и да ги пуснете чрез инструменти за търсене на изображения, за да разберете къде са се появили първо", съветва ООН. 

Реагирайте

Когато е възможно, не оставайте мълчаливи, дори когато други са набелязани. Говорете спокойно, но твърдо срещу речта на омразата и я извикайте, за да покажете ясно, че не сте съгласни със съдържанието на изявлението. Когато е уместно, опровергайте дезинформацията с факти, като предоставите надеждни източници в подкрепа на аргумента си. ОЩЕ: Колко са опасни социалните мрежи и как самата е станала жертва в интернет? Говори Ивет Горанова

Предизвикателство

Един от начините за справяне с речта на омразата е да разпространявате своя собствена контрареч, за да сте сигурни, че омразата не е доминиращият разказ. Можете да подкопаете насаждащото омраза съдържание с положителни послания, които разпространяват толерантност, равенство и истина в защита на онези, които са обект на омраза.

Подкрепа

Заемането на публична позиция и разширяването на солидарността към хората, които са обект на реч на омразата, показва, че отхвърлянето на омразата е отговорност на всеки човек.

Докладвайте

Повечето онлайн платформи и общности имат правила, за да поддържат дискусиите на потребителите уважителни и ще ви позволят лесно да докладвате съобщения за омраза на администратори или модератори. Прочетете указанията и съветите за платформата за социални медии, за да защитите потребителите от тормоз и реч на омразата. За по-сериозни случаи – които могат да представляват подбуждане към насилие, тормоз и/или заплахи, забранени от закона – уведомете организациите, борещи се с езика на омразата и/или подайте жалба до полицията (или прокуратурата). Някои държави разполагат с онлайн инструменти за по-лесно докладване на реч на омразата.  ОЩЕ: Европол започва акция срещу онлайн подбудители на насилие

Образовайте

Можете да помогнете за повишаване на осведомеността относно речта на омразата – онлайн или офлайн – просто като участвате със семейството и приятелите си в разговори за това как насаждащото омраза съдържание може да навреди на обществата. Застъпвайте се за отговорно поведение и споделяйте публични кампании и образователни ресурси. ОЩЕ: Обучение за "дигитално градинарство" - как да се борим срещу речта на омразата?

Ангажирайте се

Обмислете да се присъедините към неправителствена организация или друга инициатива на гражданското общество, която работи за справяне с проблема с речта на омразата във вашата общност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа