Гърми и пуши: Удари по руснаците и в Украйна, и в Русия (ВИДЕО)

12649
Гърми и пуши: Удари по руснаците и в Украйна, и в Русия (ВИДЕО)
Снимка: Скрийншот - Twitter.com/NEXTA

9 август се оказа ден, изпълнен с лоши събития за руснаците. Взривове отекнаха и на територията на Руската федерация, и в окупираните територии, където предимно действат партизански отряди. Освен това в Московска област стана голям инцидент.

Голям взрив в Подмосковието

Тази сутрин голяма експлозия имаше в оптико-механичен завод в град Сергиев Посад в Московска област, Русия. Съобщението за нея е постъпило на телефона на спешните служби в 10:45 ч. московско време. Смята се, че експлозията е станала в склад с пиротехника на фирма "Пиро-Рос".

ОЩЕ: Взривове в завод в Московска област, има ранени (ВИДЕА)

Засега изглежда, че става въпрос за инцидент, като от данните, налични до момента, не може да се прави заключение за украински удар.

InformNapalm: Взривеният завод в Подмосковието е правил важна система за руските хеликоптери Ка-52 (ВИДЕО)

В следобедните часове на деня стана ясно, че пострадалите са поне 52 души, по данни на губернатора Воробьов, цитиран от РИА „Новости“. Под развалините може да има още пет човека, каза той.

Кадри в социалните мрежи показаха разрушенията наоколо, включително в местно училище. Щети има по сгради и автомобили. Екипите е трябвало да гасят няколко пожара на площ около 50 кв. м, съобщи Министерството на извънредните ситуации.

Заводът произвежда оборудване със специално предназначение като авиационни прицели, термовизионни устройства, глави за ракети, лазерни устройства, оптични устройства за наблюдение, очила за нощно виждане, прицели, бинокли и др. Само че складът, където е станал взривът, дълго време е бил използван за производство на пиротехника, каза местният губернатор Андрей Воробьов.

Изпълнителният директор на компанията беше отведен за разпит от разследващите.

Пак дронове срещу Москва

Два украински бойни дрона, насочили се към Москва, бяха свалени сутринта, съобщиха руски официални лица. Това е третият пореден случай на атака с безпилотни машини по руската столица в последната седмица.

ОЩЕ: Отново за добро утро: Атака с дронове срещу Москва (ВИДЕО)

"Беше регистриран опит на два бойни дрона да ударят града. И двата бяха свалени от противовъздушната отбрана", заяви кметът на Москва Сергей Собянин в "Телеграм".

По думите му, единият дрон е свален в района на Домодедово в южните покрайнини на града, а вторият - в района на Минската магистрала, западно от столицата. Русия отново обвини Украйна за атаката.

Крим отново гори

Експлозии се чуха в Крим, както съобщиха самите местни жители. Руският канал в Telegram "Кримский ветер" твърдеше към обяд, че в района на Джанкой кръжат хеликоптери. Преди това Кримският мост е бил затворен временно за движение, което се случва вече няколко пъти в последните дни заради различни заплахи.

ОЩЕ: Местни жители съобщават за взривове в Крим, странен дим над Севастопол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Странен облак дим се издигна и над Севастополския залив. Окупационните власти твърдят, че руският флот провежда обучение в района. Остават обаче опасения за украински удар. В Севастопол се намира базата на Руския черноморски флот.

Междувременно се появи видео от облак дим при Феодосия - там, където вече имаше удар и където има база за гориво, използвана от руския флот.

До късния следобед така и не дойде допълнителна информация за събитията на окупирания полуостров.

Поразена е руска база в окупираните земи

На фона на всичко това се съобщава за още една експлозия. Става въпрос за окупираната от руснаците Нова Каховка, Херсонска област на Украйна. Един от най-изкъсо следящите войната украински профили в Twitter публикува видеокадри от града, на които се вижда облак дим, издигащ се над сградите.

Поразена е руска база, потвърдиха силите за стратегически комуникации на Украйна, които поеха отговорност за нападението.

Разгоря се и пожар в Курчатов, региона на Курск в Руската федерация.

Взрив във военна база във Владивосток

В нощта срещу 9 август във военноморската база във Владивосток е станала експлозия, пише руският "Телеграм" канал ASTRA, позовавайки се на очевидци. В местните "Телеграм" канали също активно се обсъжда инцидентът, като се цитират съобщения на живущи в района.

ОЩЕ: Експлозия и във военна база във Владивосток: Руските спецслужби молят жителите да си мълчат

Местният политик Максим Чихунов съобщи, че служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) изрично са помолили местните жители да запазят мълчание за случилото се.

Не са никак добри новините за руснаците и на фронта в Украйна: Руснаците полудяха: Втори украински десант през Днепър (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа