Хърватия вече има първата жена президент

12246
Хърватия вече има първата жена президент

Колинда Грабар-Китарович днес положи клетка и встъпи официално в длъжност като президент на Хърватия на церемония, на която присъстваха представители на 88 държави.

Тържествената церемония започна по обед на открито - на площад "Свети Марко" в центъра на Загреб. Грабар-Китарович произнесе кратка реч. "Аз ще бъда една от Вас", каза в началото на речта си Китарович. Господ да пази Хърватия!, каза в края на речта си, а множеството започна да скандира: Хърватия, Хърватия!

Снежна буря предизвика хаос в Хърватия и Словения

Свирепа снежна буря предизвика сериозни проблеми в Хърватия и Словения, предаде AP. Бурята е затворила редица пътни артерии и се е нало...

На събитието присъстваха президентите на Черна гора, Албания, Македония, Унгария, Словакия, Словения, Косово и Босна и Херцеговина. В Загреб пристига и сръбският премиер Александър Вучич въпреки сложните отношения между двете страни. България бе представена от председателя на парламента Цецка Цачева.

Украинският президент Петро Порошенко се отказа от пътуването за церемонията заради сложната обстановка по спазването на примирието в Източна Украйна.

46-годишната Колинда Грабар-Китарович е първата жена президент в историята на Хърватия. Тя победи Иво Йосипович с минималната разлика от 1,5% или 32 500 гласа.

Грабар-Китарович проведе избирателната си кампания под лозунга "За по-добра Хърватия". Тя остро критикуваше икономическата политика на правителството и действащия президент, когото обвини в липсата на инициативност за съживяване на икономиката.

Международният съд призова Сърбия и Хърватия към сътрудничество

Международният съд днес постанови, че нито сърбите, нито хърватите са извършили геноцид по време на войната в Хърватия в периода 1991-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа