И Платон Лебедев излезе от затвора

19721
И Платон Лебедев излезе от затвора
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдружникът на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски Платон Лебеден излезе от затвора, след като Руският върховен съд нареди предсрочното му освобождаване, предаде БГНЕС.

"Платон Лебедев напусна затворническата колония...в Архангелска област около 22 ч московско време", заяви говорител на затворническата служба в северната руска област. Върховният съд нареди вчера незабавното освобождаване на 57-годишния Лебедев, като намали присъдата му, която трябваше да изтече в края на май. Той прекара десет години зад решетките.

Ходорковски беше освободен миналия месец, след като беше помилван от президента Владимир Путин по хуманитарни съображения и напусна Русия веднага след това. В момента той се намира в Швейцария със семейството си. Върховният съд не оповести официална причина за намаляването на присъдата на Лебедев, но решението идва на фона на опитите на Кремъл да изчисти имиджа си в областта на човешките права преди Зимните олимпийски игри идния месец в черноморския курорт Сочи.

Лебедев беше арестуван през юли 2003 г. Той беше съден заедно с Ходорковски по две много противоречиви дела, по които и двамата бяха осъдени за измама, укриване на данъци и пране на пари. Лебедев излежаваше присъдата си в Архангелска област в далечния север на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа