И по официални данни комикът Зеленски печели на президентските избори в Украйна

4301
И по официални данни комикът Зеленски печели на президентските избори в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

И съгласно официални данни, макар и все още твърде ранни, комикът Владимир Зеленски печели първия тур на изборите за президент в Украйна, предаде БГНЕС.

След преброяването на 20,30% от бюлетините, Зеленски събира 29,97% от гласовете. На второ място се нарежда действащия президент Петро Порошенко с 16,81%. С този резултат той си осигурява балотаж срещу Зеленски във втория тур на изборите на 21 април. Третото място заема бившият министър-председател Юлия Тимошенко, която е получила 13,35% от вота. Тя отпада от борбата за поста. Проруският кандидат Юрий Бойко е взел 11,34% от гласовете.

Порошенко губи катастрофално в Украйна, но все пак ще опита обрат на балотаж

Комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко ще се класират на втория тур на президентските избори в Украйна, пред...

След като се изясни, че печели, Зеленски заяви, че няма "да свиква майдана" ако не спечели президентските избори в Украйна. "Няма да воювам с обществото", каза Зеленски на пресконференция, когато беше попитан дали ще призове своите привърженици на бунт, ако не спечели втория тур. "Няма да вдигам палатки и да свиквам майдан, за да защитавам своята персона. Ако украинците са срещу мен, няма да стана президент", допълни победителят в първия тур. Комикът не обяви кого обмисля да предложи за министър-председател, ако успее да спечели изборите. Зеленски каза само, че новия премиер трябва да е експерт.

А след като депутат от партията на Порошенко обяви, че Зеленски и класиралата се на трето място Юлия Тимошенко водят преговори за обединение на силите, от щаба на комика отрекоха. "Не планираме да влизаме в договорки с никого", каза говорителят на предизборната кампания на Владимир Зеленски.

Припомняме, че Зеленски стана особено популярен в Украйна заради участието си в комедийния сериал "Слуга на народа", който започна да се излъчва в страната в края на 2015 г. и който фактически стана старт на неговата предизборна кампания. В този сериал Зеленски играе ролята на президент на Украйна с фамилия Голобородко. Всъщност трейлърът на сериала е много завладяваща - Голобородко стреля с картечни пистолети в пленарна зала по охранените и корумпирани депутати.

Междувременно Порошенко каза, че изборите са били свободни и са отговаряли на критериите, поставени от Организацията за развитие и сътрудничество. Самата организация все още не е публикувала своята оценка. Централната избирателна комисия на Украйна обяви, че не са регистрирани сериозни нарушения по време на изборния ден, но МВР на Украйна съобщи, че е имало над 2000 сигнала за нередности и през деня са повдигнати общо 39 обвинения в криминални деяния.

Президентските избори в Украйна: интригата остава докрай

Днес (31 март) в Украйна се провеждат президентски избори, чието значение е огромно, доколкото от тях в голяма степен ще зависи в каква...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа