И втората среща между Димитров и Кодзияс в Ню Йорк е без ясен резултат

2072
И втората среща между Димитров и Кодзияс в Ню Йорк е без ясен резултат
Снимка: БГНЕС

Все още няма окончателно решение на спора за името между Македония и Гърция, но двете страни са решени да продължат да работят, докато не се намери решение, заяви днес в Ню Йорк посредникът на ООН в преговорите между двете страни Матю Нимиц след разговори с първите дипломати на страните Никола Димитров и Никос Кодзияс.

„Както знаете, имахме срещи и вчера, и днес, говорихме ден и половина. Въпросите са добре формирани и точни. Мога да кажа, че това бяха преговори, по които работихме много“, каза Нимиц след срещата с двамата министри.

Посредникът подчерта, че Димитров и Кодзияс заминават за Брюксел, където ще продължат преговорите. Той добави, че въпреки че все още няма окончателно решение, двете страни са готови усилено да работят, за да го намерят.

Започна втората среща в Ню Йорк между Никола Димитров и Никос Кодзияс

Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс възобновиха днес в Ню Йорк преговорите за спора с името на стра...

„Преговорите са значително засилени, като и за двете страни има важни позиции, а инационалните им интереси са под въпрос. Двете страни признават значението на постигнатото и са решени да го завършат“, добави Нимиц.

На въпроса, дали ще се срещне с премиерите на Македония и Гърция, Матю Нимиц заяви, че често разговаря с министрите , а с премиерите добре се познават и се надява да успеят да намерят решение.

Димитров и Кодзияс разговаряха с посредника Нимиц близо шест часа вчера, а днес преговорите продължиха около два часа.

„От Нимиц очакваме неговата мъдрост по време на преговорите“, казва ръководителят на гръцката дипломация и обяснява, че преговорите са разделени на две части, тези между министрите на външните работи, които обсъждат основните политически въпроси и между техническите групи.

Никола Димитров: Историята се усмихна на България и Македония

Мисля, че днес е много важен ден за отношенията ни. Може би, символиката на 14 февруари, ми позволява да кажа, че днес историята се усм...

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче днес обяви, че Гърция няма да участва в преговорите.

„Няма да дадем името Македония, както някои твърдят, че ще вземем нещо, което беше дадено преди 70 години“, каза Ципрас.

Ципрас смята, че името без съмнение е "позоваване на древния гръцки свят и голямото културно наследство на гръцката Македония", а в преговорите Атина се стреми това да си върне всичко това. Нещо, което според Ципрас "не е лесно".

Гръцкият премиер допълни, че е време двете страни да съществуват заедно, да си сътрудничат и да живеят в мир в полза на целия регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа