X
 
 

Има споразумение за бюджета на ЕС за 2020 година, но с условие, че и Великобритания участва

1388 0
Има споразумение за бюджета на ЕС за 2020 година, но с условие, че и Великобритания участва
Снимка: Европейски парламент
След дълги спорове, Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020-та година, предаде БГНЕС. Предстои гласуването на финансовата рамка в комисиите и пленарната зала на парламента, но важното уточнение е, че съгласието е постигнато на база предположението, че Великобритания ще участва в попълването на бюджета.

Основен акцент в бюджета е, че 21% или над 500 милиона евро ще бъдат заделени за борба с климатичните промени. 

България стана част от по-малките в ЕС, които искат икономическото изравняване да продължи

Да се запази нивото на финансиране на Кохезионната политика до размерите от Многогодишната финансова рамка (МФР) 2014-2020 г. в реално ...

Бюджетът за следващата година възлиза на близо 168,7 млрд. евро бюджетни кредити за поети задължения или средства, за които могат да бъдат сключени договори през следващата година, което е увеличение от 1,5%, и близо 153,6 млрд. евро бюджетни кредити за плащания, което пък са парите, които ще бъдат изплатени. Това е увеличение с 3,4%.

Почти половината от бюджетните кредити - около 84 млрд. евро, са за повишаване конкурентноспособността на икономиката. От тях около 59 млрд. са насочени за намаляване на икономическите разлики в страните-членки. Земеделските стопани ще получат над 58 млрд. евро. За сателитната система "Галилео" са предвидени" 1.2 млрд. евро, за да увеличи своя пазарен дял и да достигне 1.2 млрд. ползватели до края на следващата година. Увеличени са и средствата по програмата "Еразъм" с 3.6 на сто.

Преговорите между различните европейски институции относно бюджета за 2020 година протекоха трудно, като страни-членки настояваха за намаляване на общите разходи. Нужният компромис беше постигнат снощи, малко преди крайния срок. Анализаторите предвиждат трудностите да са по-сериозни в течащите продължителни обсъждания за многогодишната финансова рамка на ЕС - от 2021 до 2027 година.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално