Италианските музеи се подготвят да отворят врати, ето как

1520
Италианските музеи се подготвят да отворят врати, ето как
Снимка: iStock

Водещите музеи на Апенините очакват указания от властите по отношение на възможността да отворят отново вратите си за посетители въпреки разпространението на коронавирус. Техните представители в разговор с РИА Новости разказват какви мерки предвиждат галериите за защита на обществеността и каква готовност имат за въвеждането им.

От 4 май Италия премахна някои от сериозните ограничения, които са в сила в страната от средата на март поради разпространението на коронавируса. Настоящият пакет от мерки ще продължи още две седмици, но с благоприятния ход на събитията, нови облекчения ще влязат в сила на 18 май. Тогава е планирано музеите, галериите и библиотеките да могат да възобновят работата си.

Галерия „Уфици“ във Флоренция подготвя термо скенери на входа за любителите на изкуството, както ръкавици и маски за своите служители.

"Що се отнася до датата, трябва да изчакаме министерството. Ще вземем решение за това, когато получим директивите. „Уфици“ са готови да отворят и са подготвили редица процедури за предотвратяване на инфекция: маски и ръкавици за служители, дезинфекционен гел за посетители и служители на входа и до тоалетни, термокамери на входа ", заяви пред РИА Новости представител на известния музей.

Според него галерията ще проследява броя на посетителите. За да ги ограничи, влизането в музея ще бъде по график в точно определен час.

Говорейки за резервираните билети, служителят на „Уфици“ подчерта, че те ще продължат да важат. За тези, които са ги поръчали в периода на затваряне на галерията, ще бъдат издадени нови билети.

Директорът на флорентинската галерия Айке Шмид от своя страна подчерта, че откриването на музея ще се проведе "без триумф и празник", тъй като извънредната ситуация поради епидемията от коронавирус все още не е приключила. Той обясни, че по-рано галерията е приемала до 900 посетители, така че да има 22 метра пространство на човек.

Над 30 000 са вече жертвите на коронавирус в Италия

Италия стана третата страна в света, регистрирала над 30 000 починали от COVID-19. По последни данни общият брой на жертвите вече е 30 ...

"Сега този брой (на посетителите) ще бъде намален", каза Шмид, като отбеляза, че след премахването на карантината „Уфици“ ще представи три специални изложби. Една от тях, изложба от творби на италианския бароков художник Джована Гарзони, е готова и ще се открие няколко дни след началото на работата.

Особено внимание в светлината на рестартирането на работата на италианските музеи е приковано към римската галерия "Скудерия дел Квиринале" (Scuderie del Quirinale), където през март се откри грандиозна изложба на творбите на Рафаел. Поради въведената карантина тя успя да работи само три дни, през които прие 6 хиляди посетители. Общо за изложбата са продадени 77 хиляди билета. За тези, които не можаха да я посетят, музеят предвиди процедура за връщане, но не се говори за преждевременно закриване на изложбата.

Както вестник „Ла Република“ съобщи по-рано, организаторите работят върху възможността да продължат ,изложбата въпреки факта, че според графика тя трябва да бъде закрита на 2 юни“.

"Що се отнася до отварянето на галерията тези дни, ние обмисляме много аспекти, включително въвеждането на промени в режима на посещения, за да се поддържа безопасно разстояние", заяви говорител на галерията.

Спад на починалите и на новите случаи на коронавирус за денонощие в Италия

Починалите от коронавирус за последното денонощие в Италия са 274. Това е понижение спрямо предходния ден, когато бяха отчетени 369 смъ...

Пинакотека „Брера“ все още не е получила указания от министерството. В галерията в Милано бе съобщено, че новините за новата дата за отваряне се очакват на 13-14 май.

"Засега нищо не е осигурено, но ние работим по различни планове. Те ще вземат предвид критериите за гостоприемство и грижи за посетителите и ще гарантират тяхната безопасност", заявиха от пресслужбата на Пинакотеката.

Джеймс Брадбърн, директор на художествената галерия, подчерта, че е твърде рано да се говори за нейното откриване.

"Работим усилено, за да завършим подготовката и да отворим вратите на музея и библиотеката отново за обществеността. Бавно, внимателно и предпазливо. "Брера" трябва да бъде остров на спокойствие. Публиката ще се върне, но бавно и може би никога няма да видим броя на посетителите, които имахме преди. Светът на пост-пандемията е Terra incognita и със сигурност знаем, че той никога няма да бъде същия като преди", каза Брадбърн.

Италия с рекорд от излекувани за един ден

Италия отчете най-радостния си рекорд от началото на епидемията с коронавирус, предаде ТАСС, позовавайки се на официална информация от ...

Музеите на Ватикана, въпреки че не са подчинени на италианската юрисдикция, също не успяха да потвърдят, че са готови да отворят след 10 дни.

"Поради несигурността на настоящите обстоятелства, ние не можем да отговорим на вашите въпроси. Ватиканските музеи са сложно нещо, като повечето от тези структури в Италия. Много малко от тях могат да се отворят на 18 май", заяви служител на ватиканските галерии пред РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа