Италия даде гаубици на Украйна - какво всъщност даде и колко става за бой?

13982
Италия даде гаубици на Украйна - какво всъщност даде и колко става за бой?
Снимка: Getty Images

Каква точно помощ с тежка военна техника оказа Италия на Украйна? Този въпрос се превърна в сериозна тема за италианските медии, включително за такива като Il Fatto Quotidiano - издание, което в миналото е пращало свои кадри на обучение в Русия, при това в меката на пропагандата, дезинформацията и лъжите "Спутник".

Сега Il Fatto Quotidiano, което отдавна е свързвано с популисткото движение "Пет звезди" (именно това движение е против да се праща военна помощ на Украйна), но което е обвинявано както в защита на крайнолеви, така и на крайнодесни позиции и има немалко позиции като критика на "Пет звезди", се съсредоточава върху материал на The Financial Times. В него се разглежда историята на 20 гаубици M109L, които са тръгнали за Украйна без да са готови за участие в бойни операции.

Полша ще даде гаубици Krab на Украйна с разрешение от Южна Корея (ВИДЕО)

Правителството на Южна Корея е одобрило полски лицензи за износ, за да предостави на Украйна гаубици Krab, които се произвеждат с южнок...

Сегашната изпълнителна власт в Италия, водена от Джорджа Мелони, прехвърля отговорността на правителството на Марио Драги. Италианското министерство на отбраната обясни, че тъй като тези оръжия не били използвани дълго време, САЩ трябвало да ги разконсервират и ремонтират - защото гаубицата де факто е правена като подобрен модел на американска разработка. Ведомството не отрича инцидента, но силно омаловажава мащаба му, според Il Fatto.

Според Kyiv Post, (украински вестник на английски), който цитира La Repubblica, поне 30 италиански гаубици вече са на фронта.

По отношение на въпросните 20 гаубици от материала на Financial Times, източник от италианското министерство на отбраната коментира, че става въпрос за остарели машини - затова и американците са помолени да ги поправят. Във всеки случай списъкът на доставките от Италия, съставен от предишното правителство, включва около 100 единици бронирана техника, с различни модификации. Освен това, Италия даде на Украйна и 6 броя модерни гаубици - PZH2000, които обаче Il Fatto твърди, че са стояли на открито в условия на висока влажност повече от 20 години.

Самоходната гаубица M109 беше една от най-разпространените артилерийски системи в НАТО по време на Студената война. След разпадането на СССР те бяха напълно изведени от експлоатация. През 2002 г. Италия прехвърли всичките си самоходни средства в огромен склад в град Лента (Пиемонт), където се съхраняваха почти 3000 бронирани средства. Италия разполага с 221 произведени в страната гаубици M109L в резерв, оборудвани с оръдие 155 mm/39 калибър.

Украйна вече е получила всички гаубици "Цезар", които имаше Дания (ВИДЕО)

Министърът на отбраната на Украйна съобщи, че Дания вече е предала на страната всички самоходни гаубици „Цезар“ (CAESAR) от...

Рим реши да достави модела на Украйна, защото въпреки възрастта си тази оръжейна система е способна да стреля на разстояние от 24 до 30 километра. Според вестник La Repubblica споразумението предвиждало доставка на 60 гаубици, но за възстановяването им били необходими резервни части от САЩ. Затова е решено да се извърши частичен ремонт на първите 20 оръдия, след което през септември те да бъдат транспортирани до Украйна, където местни специалисти после ще монтират американските компоненти. Американските части обаче или не са доставени, или се оказали несъвместими с италианския модел оръжие - това остава неясно. Със сигурност се знае, че оръжията са престояли няколко месеца и сега, изглежда, ги прибират обратно за извършване на необходимия ремонт в Италия или Белгия. Останалите 40 гаубици M109L били напълно ремонтирани в Италия, но трябвало време за производството на необходимите части.

Самоходните оръдия започнаха да се изпращат едва след католическия Великден. Това се доказва от видеозапис на колона, направен на жп гарата на град Удине в Североизточна Италия.

ОЩЕ: Пропука ли се руското разузнаване - всичко за дроновете, атакували Кремъл (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа