Италия е готова да прати изтребители на Украйна заедно с други съюзници

3421
Италия е готова да прати изтребители на Украйна заедно с други съюзници
Снимка: Getty images

Италия е готова да изпрати до пет изтребителя в Украйна, ако и други западни съюзници започнат да го правят. Това съобщи италианският вестник La Repubblica на 20 февруари.

Според изданието Италия не иска да бъде първият съюзник, който ще изпрати на Киев бойни самолети - "по политически причини".

Украйна поиска от Швеция изтребители "Грипен", чака се отговор от Стокхолм

Швеция получи искане от Украйна за прехвърляне на изтребители "Грипен" и то се разглежда, заяви шведският министър на отбраната Пал Йон...

Днес, 20 февруари, премиерът Джорджа Мелони трябва да посети Киев според обявения вече график. Тя заявява, че твърдо подкрепя украинците в борбата срещу руския агресор, въпреки че в управляващата коалиция в Рим има разногласия по въпроса, идващи най-вече от Силвио Берлускони.

ОЩЕ: Той е любител на водката, нали?: Зеленски с коментар за изявленията на Берлускони

Преди дни Европейският парламент призова държавите членки на ЕС да обмислят предоставянето на изтребители, хеликоптери, ракетни системи и допълнителни боеприпаси на Украйна.

Западните съюзници одобриха предоставянето на модерни танкове, но до голяма степен се колебаят дали да прехвърлят самолети поради опасения от ескалация на напрежението с Русия. Засега повечето държави се придържат към изразяване на готовност за изпращане на изтребители в някакъв момент в бъдеще.

ОЩЕ: Кулеба: Няма държава, която да ни е обещала изтребители

НАТО увеличава със 7 пъти бойната готовност, важно уточнение за изтребителите

В навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна НАТО взе ключово решение – да повиши числеността на контингента си ...

На 19 февруари френският министър на отбраната Себастиен Лекорну заяви, че не е изключено обучението на украински пилоти на западни изтребители във Франция. Говорейки за евентуална доставка на бойни самолети за Киев, Лекорну каза, че "няма табута" по този въпрос в Париж.

Въпреки това, както той спомена пред пред Le Parisien, прехвърлянето на тези самолети "повдига много сложни логистични и практически въпроси".

На Мюнхенската конференция по сигурността на 17 февруари полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че Полша не обмисля да предостави изтребители F-16 на Украйна. Въпреки това той изрази готовността на страната да си сътрудничи с други държави членки на НАТО, за да предложи алтернативни самолети.

Украйна отправи запитване и до Швеция за "Грипен", като все още се чака отговор. Киев поиска и F-16 от Нидерландия, като от Амстердам отвърнаха, че "има някои пречки".

Преди седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли възможността за изпращане на изтребители към Украйна на този етап. Той заяви, че това не е „най-спешният въпрос“. Министърът на отбраната на Германия - Борис Писториус - също смята, че „това не е фокусът в момента“.

F-16 на Украйна - ще помогнат ли наистина или Русия има отговор?

Основната причина, поради която Западът е резервиран по отношение на идеята за доставка на изтребители F-16 на Украйна, е гъстата и смъ...

В Брюксел, по време на среща на военните министри от над 50 страни, той все пак уточни, че темата ще бъде дискутирана сред съюзниците. „Сега приоритет е да подсигурим въздушното пространство на Украйна“, каза Писториус. „Когато небето над Украйна остане безопасно в следващите три до четири месеца, тогава можем да говорим за допълнителни стъпки“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа