Италия определи 3 октомври за ден на жертвите на имиграцията

2589
Италия определи 3 октомври за ден на жертвите на имиграцията
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианският парламент прие Закон за отбелязване на Национален ден в памет жертвите на имиграцията. Италия е и първата страна, която учредява такъв ден, съобщава БНР.

За Национален ден в памет жертвите на имиграцията е определен 3-ти октомври – денят, в който през 2013-а година край остров Лампедуза се удавиха 366 души, а 20 все още се водят за безследно изчезнали.

Италия се подготвя за бежанска вълна откъм Албания

Южната италианска област Пулия се подготвя за евентуален прилив на бежанци от към Албания през Адриатическо море ако гръцката граница о...

"Република Италия признава деня 3-ти октомври за Национален ден за възпоменание жертвите на имиграцията , за да се запази и поддържа жива паметта на всички, които са загубили живота си, опитвайки се да емигрират в страната ни, за да избягат от войни, преследване и мизерия", се казва в закона, съобразно който в цяла Италия ще се провеждат различни инициативи.

"Целта е да се повиши обществената осведоменост и гражданска солидарност към имигрантите, както и зачитането на човешкото достойнство и стойността на живота на всеки човек, а също и неговата интеграция и прием", се посочва още в текста. В закона е отделено особено внимание на инициативите в италианските училища, за да се повиши осведомеността и да се обучават младите хора по теми, свързани с имиграцията и гостоприемство.

Новият закон беше приет с гласовете на управляващите демократи и десноцентристи, като против се обявиха Северната лига, а партията "Форца Италия” и движението "Пет Звезди” се въздържаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа