Италия почете паметта на жертвите на COVID-19

1145
Италия почете паметта на жертвите на COVID-19
Снимка: iStock

Италия почете паметта на жертвите от епидемията от COVID-19, от която са загинали над 100 000 души в тази страна, със сваляне наполовина на знамената на обществените сгради, минута мълчание и посещение на премиера Марио Драги в северния град Бергамо, който е сред най-тежко пострадалите, предаде DarikNews.

Италианският парламент прие закон, който въвежда "Ден в памет на всички жертви от епидемията от новия коронавирус", който вече ще се отбелязва всяка година на 18 март.

За да отбележи този ден, Драги посети град Бергамо, който стана печално известен заради кадрите на военни камиони, които през нощта превозват ковчези към други населени места в Северна Италия. Тези кадри бяха излъчени преди точно една година, на 18 март 2020 година.

Драги положи венец в местното гробище и участва в откриването на "Гора на паметта" в местен парк. На церемонията присъстваше и кмета Джорджо Гори, който заяви, че никой в града не е останал незасегнат. "Няма нито един човек в Бергамо, на когото не се е наложило да каже сбогом на свой близък", посочи кметът.

"Бергамо против волята си се превърна в епицентър на първата вълна от пандемията в Европа, до степен да стане символ на трагедията, белязала пролетта на 2020 г.", добави кметът, цитиран от АФП. "Бергамо обаче иска да е и града-символ на възраждането и да е положително послание на надежда" към останалата част от Италия, каза още той.

"Уважението, което дължим на тези, които ни напуснаха, трябва да ни даде силата да изградим отново света, за който те мечтаеха за децата и внуците си", заяви от своя страна Драги.

Премиерът увери, че ваксинационната кампания ще продължи все така интензивно независимо от становището на Европейската агенция за лекарствата за ваксината на AstraZeneca, чието използване беше преустановено в някои европейски страни, сред които и Италия, заради опасения от опасни странични въздействия.

Драги подчерта, че увеличените доставки на някои ваксини ще компенсират закъсненията на други фармацевтични компании.

Италия е регистрирала 103 432 починали от новия коронавирус,от които 670 в Бергамо. Кметът гори обаче заяви, че реалният им брой в града е много по-висок, защото през първите дни не са били извършвани много тестове за коронавируса. Като голяма част от Италия, Бергамо отново в карантина, като се опитва да възпре третата вълна на коронавируса.

Само няколко души получиха възможност да присъстват на първата церемония днес, която се очаква да се провежда всяка година. До момента около 7,2 милиона души в Италия са получили първа доза на ваксина, а 2,2 милиона - и двете дози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа