Изборът на председател на ЕК да зависи от мнозинството в Европарламента - евродепутатите с решение

1142
Изборът на председател на ЕК да зависи от мнозинството в Европарламента - евродепутатите с решение
Снимка: iStock

Европейският парламент прие предложенията си за укрепване на демократичното измерение на евроизборите през 2024 г. и за системата за избор на водещ кандидат.

В доклада от 12 декември, получил 365 гласа „за“, 178 „против“ и 71 „въздържал се“, се призовава за мерки за стимулиране на избирателната активност, които ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., така че тя да надхвърли активността, отчетена през 2019 г. Общо тя беше 50,66%, а за България - 32,64%, според данните в сайта на ЕП.

Европарламентът се стреми да увеличи максимално въздействието на предизборните кампании и е съсредоточен върху следизборната процедура за създаване на следващата Европейска комисия и избирането на нейния председател, както и върху това всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, предават от пресцентъра на ЕП.

Още: Европарламентът даде зелена светлина за увеличаване доставките на стратегически суровини

Как ще се избира водещ кандидат?

Членовете на ЕП настояват за ясна и достоверна връзка между избора на гласоподавателите и избора на председател на Комисията. Процесът следва да зависи от осигуряването на мнозинство в Европарламента в съответствие с Договора от Лисабон, казват те, и задкулисните сделки на Европейския съвет трябва да спрат.

Евродепутатите искат обвързващо споразумение между Парламента и Европейския съвет, за да се гарантира, че европейските политически партии и парламентарни групи ще започват преговори за общ кандидат веднага след изборите и преди Европейският съвет да направи предложение.

Водещият кандидат на партията с най-много места в ЕП следва да ръководи процеса в първия кръг от преговорите. При необходимост процесът се направлява от председателя на Парламента. Евродепутатите очакват също така между политическите партии и групи да бъде сключено „споразумение за парламентарния мандат“ като начин за осигуряване на мнозинство в ЕП, като основа за работната програма на Комисията и като гаранция пред европейските гласоподаватели за съгласувани последващи действия след изборите.

Още: Над 100 депутати от Европа призоваха Конгреса на САЩ: Одобрете помощта за Украйна

Увеличаване на участието и гарантиране на правото на глас

ЕП също така настоятелно призовава Съвета да приеме бързо новото европейско избирателно право и нови правила за европейските политически партии и фондации, така че поне правилата да бъдат приложими за кампанията през 2024 г. Националните и европейските политически партии следва да провеждат кампаниите си в съответствие с ценностите на ЕС и да подчертаят европейското измерение на изборите.

Снимка: European Parliament

За да могат всички граждани на ЕС да упражнят правото си на глас, държавите членки следва да въведат мерки, чрез които хората с увреждания да получат по-лесен достъп до информационните и изборните центрове. Членовете на ЕП искат също така да насърчат ангажираността на европейските граждани от определени категории, като например живеещите в друга държава членка на ЕС, или в трета страна, както и бездомните. Други препоръки имат за цел да предпазят изборите от външна и вътрешна намеса чрез по-строги гаранции и мерки срещу дезинформацията. Евродепутатите приветстват постигнатото споразумение относно правилата за прозрачност и таргетиране на политическата реклама и признават важната роля на институционалната информационна кампания на Парламента, в сътрудничество с организациите на гражданското общество, за приноса към дебата по въпросите на европейската политика и за допълването на кампаниите на партиите.

При приемането на настоящия доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите, изразени в предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа, а именно предложения 38(3), 38(4), 27(3), и 37(4) относно засилването на връзката между гражданите и техните избрани представители и борбата с дезинформацията и външната намеса.

Още: Вътрешните битки в ЕС заплашват 50 милиарда евро за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа