Янукович призова за диалог, украинската опозиция готви големи протести

18924
Янукович призова за диалог, украинската опозиция готви големи протести
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Украйна Виктор Янукович покани всички политически сили, общественици и свещенослужители към национален диалог. В обръщение Янукович покани всички политически партии в страната, както и представителите на гражданското общество и Църквата към диалог, съобщи Фокус.

Той също така обеща да не бъде използвана сила срещу мирните демонстранти и призова опозицията към диалог след сблъсъците през изминалата нощ. В свое комюнике Янукович призова опозицията да не отхвърля преговорите и да не следва пътя на конфронтацията и ултиматумите. Той обеща „никога да не прибягва до сила срещу мирните демонстранти”.

Хиляди украинци продължиха да протестират

Хиляди украински демонстранти останаха тази нощ в палатковия лагер в Киев въпреки изтичането на крайния срок за прочистване на улиците,...

В същото време, украинското вътрешно министерство не изключи ново използване на сила при опитите на властите да разчистят барикадите в централната част на столицата Киев.

В изявление заместник вътрешният министър на Украйна Виктор Ратушняк заяви, че милицията ще се намеси, ако се наложи да приложи съдебно решение във връзка с премахването на барикадите.

В събота и неделя украинската опозиция планира да проведе огромна демонстрация. Това съобщи бившият министър на вътрешните работи и лидер на движението „Трета украинска република” Юрий Луценко. Той допълни, че в сряда вечерта президентът Виктор Янукович е показал, че не възнамерява да преговаря, нито да сближава страната с Европа, а се готви да „предаде Украйна на Русия”.

ЕС осъди използването на сила срещу мирните демонстрации в Украйна след намесата на силите за сигурност срещу проевропейските демонстранти през изминалата нощ. „Осъждам използването на сила и насилие, които не може да бъдат отговор на мирните демонстрации, и призовавам към най-голяма сдържаност”, заяви в свое комюнике върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън.

Янукович е съгласен на преговори с опозицията

Украинският президент Виктор Янукович прие идеята за преговори с опозицията за намиране на изход от политическата криза, през която п...

Украинските власти все още имат възможност да поведат страната по пътя на европейското бъдеще. Това заяви заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд след срещата си с президента Виктор Янукович.

„Ние ясно дадохме да се разбере, че все още съществува възможност да бъде спасено европейското бъдеще на Украйна и бихме желали президентът да избере тази насока”, допълни тя.

Междувременно стана ясно, че 48 души са ранени при инциденти в рамките на демонстрациите през изминалата нощ в центъра на Киев, предаде РИА Новости.

Според първия заместник министър на здравеопазването Александър Качур от 30 ноември, когато започнаха инцидентите и сблъсъците по време на демонстрациите, за медицинска помощ са се обърнали 499 граждани. За последното денонощие броят на пострадалите хора е 48 души, 26 от които са служители на силите на реда, а 22 са цивилни.

Ленин падна в Киев, Янукович разговаря с Бан Ки-мун

Протестиращите в Киев събориха паметника на Ленин на Бесарабския площад, предаде РИА "Новости". Първоначално събралите се около 500 чов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа