Йончева: Ще се търси политическа отговорност от Нетаняху за войната в Израел

10021
Йончева: Ще се търси политическа отговорност от Нетаняху за войната в Израел
Снимка: БГНЕС

"7 октомври в Израел е като 11 септември за САЩ, но и като Баташкото клане за нас."

Това коментира евродепутатката от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева. Поводът за думите й са скорошното посещение на група от Европейския парламент във военните зони в Израел, в което участва и самата Йончева.

Евродепутатката взе участие в дискусия с млади журналисти в Българската телеграфна агенция (БТА), където група млади репортери и представители на националните и регионалните медии в България участваха във второто за тази година обучение на БТА в партньорство с представителството на Европейския парламент (ЕП) у нас.

По думите й работата на европейските институции по отношение на конфликта в Газа е основополагаща от гледна точка на гарантиране на сигурността на европейските граждани.

Още: Мария Габриел от Ерусалим: България е благодарна на Израел за помощта за евакуиране на българските граждани

"Срещнахме се със семейства на отвлечени хора. Чуваме един отчаян зов на майки, роднини, деца, които се опитват да предадат цялото си отчаяние. Ти не можеш да направиш нищо. В същото време в Газа трагедията е огромна и ще настояваме да има хуманитарни коридори", подчерта Йончева.

Тя изрази тревожността си, че медиите все повече стават активна част от информационната война, придружаваща реалната война. "Медиите могат да служат като инструмент за помирение, когато самите политици имат желание за това", подчерта Йончева.

Как се отразява войната в Израел в самата Израел?

По време на посещението си в Израел евродепутатката е разговаряла и със свои колеги журналисти в страната, които разказват за различните гледни точки към военния конфликт.

"Все повече и повече започва да се говори за грешката, която е допуснал премиерът Бенямин Нетаняху, особено на този 7 октомври и изтеглянето на войските му на Западния бряг – това позволи на "Хамас" да нахлуе много по-лесно", коментира тя. По думите й в Израел вече активно се обсъжда факта, че унищожавайки "Хамас" всъщност няма да бъде унищожена и идеологията на "Хамас".

Още: Нетаняху допуска "малки тактически паузи", но не и прекратяване на огъня в Газа

"Трябва да вървим към пълноценно създаване на автономна и свободна палестинска държава. Бъдете сигурни, че ще се търси политическа отговорност на Нетаняху за случилото се - хората считат, че той е една от причините за конфликта", подчерта 

Йончева счита, че на скорошни парламентарни избори резултатите ще покажат именно натрупаните негативи срещу премиера Нетаняху.

Войната в Украйна

По повод сравненията на анализатори и паралели, които правят международни експерти относно военните конфликти в Израел и в Украйна, Йончева коментира:

"Две години война в Украйна - дотук се стигна след грешките на нашия западен свят, защото 10 години не следихме какво се случва изобщо в Украйна. Сега нямаме военно решение, което да е справедливо – трябва да се търси мирно решение. Това най-сетне вече започна да се вижда и от американски политици. Ако Европа иска да води своя дневен ред напред, тя трябва да бъде проактивна и да предлага политически решения на този конфликт", каза евродепутатката.

Още: Еврокомисията: Украйна изпълнява само 4 от 7 критерия за членство в ЕС

Тя коментира още, че санкциите към Русия удрят обикновените хора, но не и политическия елит. "Санкциите не помагат на украинския народ да защитава своето право на свобода", подчерта социалистката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа