Как известният като „касапин“ командир на руските войски в Украйна ще решава бойни задачи

8325
Как известният като „касапин“ командир на руските войски в Украйна ще решава бойни задачи
Снимка: стопкадър / Уссурийское суворовское военное училище / YouTube

Преди две години Русия проведе демонстративното военно учение "Кавказ-2020", наблюдавано отблизо в Пекин. Около 80 000 военнослужещи, различни видове оръжия и артилерия, въздушни и морски сили - всичко това беше ръководено от централното командване с помощта на най-новите компютърни технологии.

Началник на командния пункт беше Александър Дворников, тогава генерал-лейтенант и изгряваща звезда в руската армия, който, според западното разузнаване, сега е назначен да ръководи военната операция в Украйна. След като се прегрупира след неуспехите в началото на войната, руската армия сега подготвя масирана офанзива в Донбас, пише The Moscow Times.

Киев предупреждава, че Русия иска да разгроми украинските войски в Донбас и след това отново ще се опита да завземе столицата.

Дворников е усъвършенствал своите стратегически умения и съвременен подход към водене на операции, демонстрирани по време на учението Кавказ-2020, в Сирия, където през 2015 г. ръководи руската военна кампания, довела до толкова трагични за населението на страната последствия.

„Най-важното нещо, което може да се каже в контекста на операцията в Украйна, е, че по време на ученията „Кавказ-2020“ неговите войски са използвали най-новите автоматизирани системи за оперативен контрол, които според официални изявления гарантират ефективното взаимодействие на обединените сили - казва руският експерт по отбрана Павел Лузин. - Тъй като Русия все още страда от неефективност на системите за оперативно управление и комуникация, изглежда, че руското ръководство залага на Дворников, за да реши проблемите на кампанията и да спечели битката за Донбас.“

Москва не е направила никакви официални заявления относно Дворников, който беше повишен в чин армейски генерал от Владимир Путин през 2020 г. Според аналитици той отдавна е смятан за кандидат за поста началник на Генералния щаб, който сега се заема от Валерий Герасимов.

На пръв поглед 60-годишният Дворников, който е преминал цялата стълбица на военната кариера и е воювал в Чечения и Сирия, би трябвало да може да придаде нов импулс на руската военна кампания. През първите шест седмици на войната Русия беше в настъпление в много посоки, а командирите на четирите военни окръга действаха автономно. Липсата на координация подкопа ефективността на техните действия. Прехвърлянето на командването на войските в Украйна на най-високопоставения и най-дълго служил генерал Дворников би трябвало да помогне за решаването на този проблем, казват чиновници и анализатори.

Като един от признаците, че Русия вече е започнала да установява координация между войските, може да служат започналите системни бомбардировки на украинска инфраструктура и военни обекти. През уикенда Русия заяви, че е унищожила няколко системи за противовъздушна отбрана, за да получи превъзходство във въздуха преди битката в Донбас.

Въпреки че Русия понесе тежки загуби, поради които повече от 30 батальонни тактически групи вече не могат да се сражават ефективно, според западни специалисти тя е в състояние да утрои силите си в Донбас, въпреки че това ще отнеме значително време.

Дворников познава Украйна. Той оглавяваше Южния военен окръг, който отговаряше за операциите в Донбас след появата на сепаратистки републики там преди осем години, а също така провеждаше най-успешните операции след инвазията в Украйна, окупирайки нейните южни територии.

Назначаването на Дворников за командир е „кадрова промяна и руските сили трябва да покажат поне някакви успехи - казва Майкъл Кофман, военен експерт по Русия в аналитичния център CNA: - Но за да постигне това, Дворников също се нуждае от структура на управление от по-ниско ниво, за да контролира и интегрира другите военни окръзи.“

На Запад Дворников е известен със своето въздушно превъзходство в Сирия (а също и с прозвището Касапина заради бруталната си тактика), което позволи да се проведат опустошителни бомбардировки на Идлиб и Алепо, довели до смъртта на много цивилни. В Русия той е по-известен с това, че се застъпва за промяна на културата в ръководството на въоръжените сили, както и за обединяването на разнородните въоръжени групировки в Сирия под едно командване. Предстои му сега да направи същото и в Украйна, само че районът н бойни действия тук ще бъде много по-голям.

Кофман нарича руската армия „негъвкава от тактическа гледна точка“: „Можете колкото искате да сменяте ръководството и стратегията, но все пак всичко може да спре на по-ниско ниво.“ Например тя все още провежда операции, които сащисват западните военни. Един от тях казва: „Знаем, че руснаците са имали проблеми със системата за оперативно управление и сега се опитват да ги решат. Но продължаваме да виждаме руските войски да правят някои грешки в тактиката и доктрината, които сме наблюдавали и преди. И е много, много трудно да се разбере защо не могат да ги коригират."

Когато офанзивата в Донбас започне, някои от географските характеристики на региона може да са от полза на Дворников. Една от тях е относително малката му площ и близостта до Русия, което ще позволи на генерала да организира съвместни въздушни и наземни удари, прилагани от него в Сирия и демонстрирани на ученията „Кавказ-2020“.

„За украинските войски ще бъде по-трудно, отколкото досега - казва западен съветник по отбраната. - Но и за руснаците няма да е лесно. Още един проблем за Дворников се заключава в това, че той ще трябва да промени начина, по който воюва руската армия, като я направи по-гъвкава и адаптивна към променящите се обстоятелства. Ако не успее, ще се провали."

ВИЖТЕ ОЩЕ: За да се спаси: Путин залага на генерал-убиец на цивилни. Ще се намеси ли НАТО?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа