Каква е тактиката на ЧВК "Вагнер" в Украйна?

4822
Каква е тактиката на ЧВК "Вагнер" в Украйна?
Снимка: Getty Images

Бойците от частната военна компания "Вагнерсе превърнаха в пехота за еднократна употреба за руската офанзива в Източна Украйна. Официален документ на украинското военно разузнаване обаче показва колко ефективни са те в района на град Бахмут и колко трудно е да се води битка срещу тях.

Частната армия, ръководена от олигарха Евгений Пригожин, който през последните седмици демонстрира още по-силно присъствие на фронта. Готвача на Путин винаги бърза да си припише заслугите за руския напредък и няколко пъти вече влезе в конфликт с Министерството на отбраната в Москва. Бойците на "Вагнер" участваха активно в превземането на Соледар - на няколко километра североизточно от Бахмут - и районите около града.

Част от ЧВК Вагнер: Наел два пъти наемен убиец осъден престъпник вече е свободен в Анталия (ВИДЕО)

Пореден главорез със забележителна престъпна биография, осъден на 23 години затвор, е станал част от ЧВК Вагнер. И на всичкото отгоре, ...

В украинския доклад, който е от декември 2022 г., се прави заключение, че "Вагнер" представлява "уникална заплаха", дори и да понася извънредни загуби. "Смъртта на хиляди войници на "Вагнер" няма значение за руското общество", се твърди в доклада, цитиран от CNN.

"Щурмовите групи не се оттеглят без заповед... Неразрешеното оттегляне на екип или без хората в него да са ранени, се наказва с екзекуция на място", гласи още документът.

Източник от украинското разузнаване е пратил на американската медия прехванати телефонни разговори, които също показват безмилостното отношение на ръководството на "Вагнер". В един от записите се чува как войник говори за друг, който се опитал да се предаде на украинците: "Вагнеровците го хванаха и му отрязаха ш***ните топки". CNN не успява да потвърди записа, за който се предполага, че е от ноември.

Според украинската оценка ранените бойци на "Вагнер" често са оставяни на бойното поле в продължение на часове: "На щурмовата пехота не е позволено сама да изнася ранените от бойното поле, тъй като основната ѝ задача е да продължи щурма до постигане на целта. Ако щурмът се провали, отстъплението е разрешено само през нощта".

ОЩЕ: Провалът на Пригожин: От 50 хил. вербувани затворници воюват само 10 хил. (ВИДЕО)

Пригожин призна как американците размазаха наемниците му от ЧВК Вагнер в Сирия

"Те (американците) се опитаха да унищожат тази сила (ЧВК Вагнер) близо до Дейр ез-Зор през 2018 г., но тя възкръсна духом и без страх г...

Въпреки бруталното безразличие към жертвите, демонстрирано от самия Пригожин, в украинския анализ се казва, че тактиката на "Вагнер" е "единствената, която е ефективна за слабо обучените мобилизирани войски, съставляващи по-голямата част от руските сухопътни сили". Той предполага, че руската армия дори може да адаптира тактиката си, за да придобие още по-голямо подобие на ЧВК "Вагнер". "Вместо класическите батальонни тактически групи, на Руските въоръжени сили се предлагат щурмови подразделения", гласи документът.

Това би било значителна промяна в традициите на руснаците на фронта - по принцип те разчитат на по-големи, механизирани части.

Според прехванати телефонни разговори на украинското разузнаване - някои мобилизирани войници мислят за преминаване към "Вагнер". В един такъв запис войник сравнява наемническата армия със своята част и казва: "Ако трябва да служа, по-добре да служа там".

Как "Вагнер" води война

В украинския доклад се казва, че "Вагнер" разполага силите си в мобилни групи от около десетина души или по-малко, използвайки гранатомети и боравейки с разузнавателни данни от дронове в реално време. Последното е описано от украинците като "ключов елемент".

Друг инструмент, с който разполагат наемниците на Пригожин, е използването на комуникационно оборудване, произведено от "Моторола". Компанията заявява пред CNN, че е преустановила всички продажби в Русия и е закрила дейността си там.

Пореден главорез, залял своя жертва с вряла вода, се похвали с членство в ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

Пореден забележителен главорез се похвали, че е част от ЧВК Вагнер – армията на руския олигарх Евгений Пригожин. Антон Йонов е б...

Осъдените, десетки хиляди от които са били вербувани от "Вагнер", често формират първата вълна при нападение и дават най-тежките жертви - до 80%, според украински официални лица. Следват ги по-опитни бойци, които разполагат с оборудване за термовизия и нощно виждане.

За украинците собственото разузнаване с дронове е от решаващо значение, за да се предотврати засипването на окопите им с изстрели от гранатомети (РПГ). В документа се разказва за инцидент през декември, при който дрон е забелязал настъпваща група на "Вагнер", което е позволило на украинската отбрана да я елиминира, преди войниците ѝ да успеят да стрелят с РПГ.

Ако силите на "Вагнер" успеят да заемат позиция, артилерийската поддръжка им позволява да изкопаят окопи и да затвърдят превзетата територия, но тези окопи са много уязвими за нападение в открита местност. Според прехванатите от украинците записи - координацията между "Вагнер" и руските военни често липсва. В един от разговорите, който отново не може да бъде потвърден на 100%, войник съобщава на баща си, че подразделението му по погрешка е свалило автомобил на армията на Пригожин.

Готвача на Путин неведнъж е настоявал, че благодарение на неговите бойци е бил превзет град Соледар и близките селища през изминалата седмица - първите руски военни успехи от месеци насам. "В щурма на Соледар не са участвали други части освен оперативните работници на ЧВК "Вагнер"", твърди той.

Това е пътят на Пригожин към заграбване на повече ресурси и има важно значение в продължаващата му битка с руското военно ръководство, което той често критикува като некадърно и корумпирано. ОЩЕ: Готвача на Путин иска Бахмут, за да заграби ценни ресурси, твърдят САЩ

Арестуваха избягалия в Норвегия бивш командир на ЧВК "Вагнер"

Избягалият в Норвегия бивш командир на частната военна компания „Вагнер“ е бил арестуван от полицията в скандинавската стра...

Според британското разузнаване - началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е дал заповед войниците да бъдат по-добре обучени. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви в понеделник, че "руските сили продължават да се намират в оперативна безизходица и да понасят тежки загуби, а приоритизирането от страна на Герасимов на до голяма степен незначителни разпоредби вероятно ще потвърди опасенията на многобройните му скептици в Русия".

Докато руското министерство на отбраната се представя зле, Пригожин ще щъка по петите му и ще иска повече средства за "Вагнер". Изглежда, че групировката е в състояние да се сдобие с оръжия и по други начини. Миналата седмица американски служители заявиха, че "Вагнер" е придобила оръжие от Северна Корея. Преди месец Пхенян е доставил в Русия пехотни ракети и снаряди, които са били използвани от наемниците на Готвача на Путин, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

ОЩЕ: Пригожин за сравненията с Распутин: Аз не лекувам, а карам враговете да кървят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа