Камерън и Оланд призоваха Русия и Дамаск да спрат незабавно атаките срещу умерената сирийска опозиция

3042
Камерън и Оланд призоваха Русия и Дамаск да спрат незабавно атаките срещу умерената сирийска опозиция
Снимка: Gettyimages

Британският премиер Дейвид Камерън и френският държавен глава Франсоа Оланд призоваха Русия и властта в Сирия „незабавно да спрат атаките срещу умерената опозиция“

В декларация след годишната им среща в Северна Франция двамата лидери призоваха всички участници в конфликта да се придържат към примирието и да спрат нарушаванията на човешките права, информира AFP, цитирана от БГНЕС.

Турция не е бомбардирала кюрдски бойци в Сирия от началото на примирието

Турция не е бомбардирала позиции на кюрдски бойци в Сирия от началото на примирието в страната от миналата седмица, съобщи турски предс...

Изявлението също така призовава Русия и сирийската власт да спрат атаките срещу медицински обекти, както и „техния поход в Алепо, който компрометира мира, заплашва драматично да влоши бежанската криза и да донесе ползи на „Ислямска държава“.

В същото време представителят на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че сирийското примирие е показало ясни знаци за прогрес, но въпреки това предупреди, че няма гаранции за неговия успех.

"Ситуацията... на терен може да бъде обобщена като деликатна. Успехът не е гарантиран, но прогресът е видим“, заяви той пред репортери в Женева. „Нивата на насилие в страната намаляха значително. Питайте сирийския народ“, допълни той. По негови думи примирието като цяло се спазва, но въпреки това „все още има редица места, където сраженията продължават“, в това число и части от Дамаск и Хомс.

В петък се очаква Камерън и Оланд, заедно с германския канцлер Ангела Меркел и руския държавен глава Владимир Путин да обсъдят примирието в Сирия по време на конферентен разговор.

ООН свиква новия кръг на вътрешносирийските преговори на 9 март

ООН свиква следващия кръг от мирните преговори за Сирия на 9 март, съобщи днес специалният представител на генералния секретар на свето...

"Утрешният ден е възможност за лидерите на Великобритания, Франция и Германия да се съберат... и да дадат ясен сигнал на президента Владимир Путин, че ние се нуждаем това примирие да се спазва, да бъде трайно и да отвори път за реален политически преход“, каза говорител на британския премиер пред репортери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа